sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Geen patat, maar pompoensoep

Geen frikandellen, patat of pizza, maar sportbrood, pompoensoep of kwark. In het Topsportrestaurant op sportcentrum Papendal in Arnhem biedt men geen dikmakertjes zoals in de meeste restaurants en sportkantines, maar juist de gezondste producten om sporttalenten en topsporters de ideale voedingsmiddelen te laten eten. Gezonde voeding kan namelijk het verschil maken tussen winst en verlies.

Geen frikandellen, patat of pizza, maar sportbrood, pompoensoep of kwark. In het Topsportrestaurant op sportcentrum Papendal in Arnhem biedt men geen dikmakertjes zoals in de meeste restaurants en sportkantines, maar juist de gezondste producten om sporttalenten en topsporters de ideale voedingsmiddelen te laten eten. Gezonde voeding kan namelijk het verschil maken tussen winst en verlies.

Het is twee uur 's middags. De lunch is net afgelopen, maar toch is het nog redelijk druk in het Topsportrestaurant. Binnen klinkt er zachte dancemuziek door de speakers en hangt de kerstversiering er ook in het nieuwe jaar nog vrolijk bij. Het restaurant is eigenlijk een grote lounge ,waarbij je de mogelijkheid hebt om zelf je eigen gezonde en energierijke maaltijd samen te stellen en op te scheppen. 

Het moet vooral lekker zijn

Het Topsportrestaurant wordt geleid door chef-kok Erik te Velthuis. Hij is al een wat oudere man, maar desondanks is hij een zeer enthousiaste en bevlogen profesional die erg deskundig is in zijn vakgebied. Zo heeft hij al veel verschillende sportgerechten ontwikkeld en heeft hij samen topsportdiëtiste Brenda Frunt  het boek Goud op je Bord geschreven, waar allemaal gezonde recepten in staan.

Erik te Velthuis                                                                                                                    ©Marcel Alderliesten

Te Velthuis pakt wat voedingsproducten die hij heeft ontwikkeld en vult een kop koffie en vertelt vol passie wat het belangrijkste criterium is van de gerechten die hij maakt. ‘’Het moet vooral lekker zijn, dat is een hele belangrijke regel. Een sportkwarkje waar bramen en honing inzitten, is een stuk lekkerder dan de gemiddelde eiwitshake die je thuis maakt.’’

 Verschillende voedingsproducten in het Topsportrestaurant.                                          ©Marcel Alderliesten

Het sportbrood                                                                                                                           ©Marcel Alderliesten

Te Velthuis breekt een stukje van het sportbrood en neemt er een hap van. De chef-kok heeft het brood samen met verschillende instanties zoals Eat2move en het Innosportlab Papendal ontwikkeld. Naast dat hij sportbrood heeft bedacht, heeft hij ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de Sportsgrain Bar, de speciale smoothies en allerlei andere gezonde voedingsproducten die verkrijgbaar zijn in het Topsportrestaurant.

Het nieuwste recept van Te Velthuis is de Frivoli. De Frivoli is ee warme garnituur en lijkt op een koekje, maar als ik er een hapje van mag proeven, verandert dat beeld meteen. De Frivoli zit vol met verschillende stukjes groente en kip. ''Dit is een heerlijk gerecht en ideaal tijdens een borrel of congres. Het zou een stuk gezonder zijn om hiermee rond te gaan in plaats van een schaal bitterballen'',zegt de chef-kok vol trots. 

De Frivoli                                                                                                                        ©Marcel Alderliesten

Gouden tip

Langzaamaan begint het drukker en drukker te worden in het restaurant. De klanten scheppen één voor één hun eigen portie op om het maximale resultaat uit hun sportoefening te halen. 

Al het gezonde voedsel dat de sporters eten om fit te blijven heeft volgens Erik te Velthuis alleen nut wanneer men voldoende beweegt. Dit is een gouden tip voor veel mensen die af willen vallen door gezond te eten en na een paar maanden toch een aantal kilo's zijn aangekomen.

Te Velthuis neemt een slok koffie en zegt: ‘’Veel mensen die af willen vallen door gezond te eten hebben een baan op kantoor en bewegen dus nauwelijks. Neem bijvoorbeeld een avocado of wat noten. Dit zijn wel gezonde producten met hele goede vetstoffen, maar ze bevatten ook heel veel calorieën.  Misschien wel meer dan een kroket. Als je dan niet beweegt, wordt je zwaarder.’’

 

 

 Alles wordt er aan gedaan om voldoende eiwitten te stimuleren                                                                   ©Marcel Alderliesten

 

''Herstel is de voorbereiding op de volgende prestatie.''

Herstel

Het Topsportrestaurant in Papendal is uniek vanwege de grondige samenwerking met de sportwetenschap en de topsporters zelf. Het voedsel dat te koop is in het restaurant is speciaal gericht op herstel van het lichaam van de sporter. ''Herstel is de voorbereiding op de volgende prestatie'',zegt de chef-kok. In voedingsproducten en maaltijden die geserveerd worden in het Topsportrestaurant is gelet op de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vochtstoffen om het maximale uit een sportoefening te halen en de juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. ‘’Het doel is uiteindelijk dat iedere sporter voor zichzelf weet wat hij moet eten om optimaal te herstellen.''

Om dit doel te behalen organiseert Erik te Velthuis samen met verschillende topsportdiëtisten speciale workshops, waarin hij uitleg geeft hoe een sporter van zichzelf kan weten wat voor voedingsstoffen hij nodig heeft. ''Tijdens een workshop vertel ik aan een sporter welke voeding hij nodig heeft om te herstellen aan de hand van zijn trainigsschema. Een baanwielrenner heeft weer andere voedingstoffen nodig dan een volleyballer. Zo probeer ik sporters ervan bewust te maken wat en wanneer zij moeten eten om fit te zijn voor de volgende prestatie.''

 

Ben jij benieuwd wat voor producten het Topsportrestaurant allemaal te bieden heeft?

Bekijk dan de foto's en hier een kort filmpje

 

 De Sportsgrain Bar                                                                                                                                        ©Marcel Alderliesten

 Smoothie ontwikkelt door chef-kok Erik te Velthuis                                                                                       ©Marcel Alderliesten

©Marcel Alderliesten

\

 ©Marcel Alderliesten

 

©Marcel Alderliesten

 

©Marcel Alderliesten

 

@Marcel Alderliesten