sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Van druif tot in de buik

Nederland is van zichzelf geen wijnland. Toch zijn er op dit moment 170 wijnbouwers in heel Nederland actief. Met het steeds meer veranderende klimaat ziet het er voor de wijnbouwers zonnig uit.

De warme nazomer van 2016 zorgt ervoor dat de Nederlandse wijnindustrie kan floreren. De Nederwijn is in opkomst. De aankomende maanden nemen wij u mee naar de wereld van de Gelderse en Franse wijngaarden. Letterlijk, want binnenkort proppen we de gehele redactie in een te kleine auto met een ver doel voor ogen. Eindbestemming: het Franse Bordeaux.

We kunnen de wijn al bijna proeven en dat is een gevoel dat we graag met u willen delen. Dat doen we met tekst, spraak en beeld. We ontmoeten in Frankrijk een echte Franse wijnboer en laten u meekijken in het proces van de rank tot het glas. Dat uiteraard niet alleen in het mooie Frankrijk, maar ook in de prachtige Vallei.


Achterstand

Zoals eerder besproken zorgt het warme weer voor een goede oogst, wat opvallend is voor Nederland. Ons land heeft immers van oudsher niet het perfecte klimaat en landschap om op grote schaal wijn te produceren. Volgens Nielsen Nederland (2014) leidt Frankrijk namelijk de Nederlandse wijnconsumptie naar herkomst met 31 procent. Blijkbaar is er iets gaande waardoor Nederland als wijnland in opkomst is. Waar heeft dit mee te maken? En heeft dit ook invloed op de status van Frankrijk als gerenommeerd wijnland? Het antwoord op die vragen zal moeten blijken, maar voorlopig heeft Nederland nog veel winst te behalen.

 

Plaatselijke groei

Veel midden- en kleinbedrijven hadden moeite om overeind te blijven. Toch steeg sinds de kredietcrisis in 2008 het aantal hectare grond dat voor de wijnbouw wordt gebruikt gestaag. Al had dat weinig te maken met de groei van het aantal wijnboeren, het kwam meer doordat de huidige wijnproducenten hun productiecapaciteit vergrootten. Kwam dat door het verslechterde economische klimaat? Of had dat andere redenen?

 

Het komende halfjaar gaat u alles meemaken op het gebied van wijn. Hoe vergelijkt de wijn uit de Gelderse Vallei zich met de nog altijd toonaangevende Franse wijn? Ook kijken we hoe de Franse en de Gelderse wijnboeren elkaars wijn beoordelen op het gebied van smaak en kwaliteit. U kunt aan het einde van de rit een ‘making off’ verwachten. Daarin laten de razende reporters (Elsina Neutel, Willemijn Poppeliers, Kevin van Loenen en Michael Stoelinga) zien hoe de verhalen tot stand zijn gekomen.

Volg ons via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van het dossier. Via die kanalen kunt u ook contact met ons opnemen voor tips, vragen en suggesties.     

Santé! (proost)

 

Discussieer mee Heeft u weleens Gelderse wijn geproefd?