sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Leven van de wijn

Het aantal wijnboeren in Nederland die kunnen leven van wijn maken zijn op een hand te tellen. Stel dat je een wijnboer bent... Vol van passie en liefde teel je je druiven. Toch sta je elke maand weer rood. Je vraagt jezelf af: "Is leven van de wijn wel mogelijk?"

Per jaar worden er in Nederland zo’n een miljoen flessen wijn gemaakt. Dat lijkt veel, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Slechts één op de zeventien Nederlanders drinkt een fles wijn uit ons eigen land. Daarbij zijn er weinig wijnboeren die kunnen leven van de opbrengsten van hun wijngaard. Hoe onderscheiden deze commerciële wijnboeren zich van andere wijnboeren?

 

Ibert van der Waal, Magister Vini en docent aan de wijnacademie, vertelt dat er in Nederland niet zo veel wijnbouwers zijn die hun geld met de wijnbouw kunnen verdienen. "Het feit dat op de meeste wijngaarden geoogst wordt met behulp van vrijwilligers zegt al voldoende. Wel zijn er een aantal wijngaarden die commercieel verantwoord werken, zoals Thorn, de Apostelhoeve, De Kleine Schorre en St. Martinus, maar dat wil niet zeggen dat men er heel rijk van wordt." Het aantal wijnboeren dat kan leven van het maken van wijn, zijn op één hand te tellen. Nederland telt in totaal 170 wijngaarden. Bedenk je eens hoe weinig wijnboeren er eigenlijk zijn die kunnen leven van de wijn. "Veelal is het lastig om in Nederland alleen je inkomsten te genereren uit een wijngaard en heeft men naast het beroep/ de hobby van wijnbouwer nog een andere inkomstenbron nodig", aldus Van der Waal.

Van kleine Schorre naar grote Schorre

Een van de weinigen die wel de kost kunnen verdienen met de opbrengsten van de wijn is Johan van de Velde, eigenaar van wijnhoeve De Kleine Schorre. Hij runt een succesvol bedrijf van tien hectare grond met 45.000 wijnstokken, die tussen de 70 en 80 duizend flessen per jaar opleveren. Toch was dat in het begin wel anders. "In de eerste jaren moet je alleen maar in de wijngaard werken en komt er geen druif vanaf. Dat betekent dat je niks kan maken en dus ook niks kan verkopen. Daardoor ging ik vele uren werken bij andere wijnboeren om geld te verdienen. Het heeft in totaal zo’n tien à elf jaar geduurd voordat we er echt van konden leven."

Inkomstenbronnen

Zijn wijngaard is nu een florerend Zeeuws bedrijf. Er zijn vijfentwintig aandeelhouders betrokken bij deze onderneming. Iedereen kan gedeeltelijk eigenaar worden van de wijnhoeve door vriend te worden. "We hebben het concept lease certificaten bedacht. Hiermee kun je voor een bepaald bedrag per jaar tien wijnstokken leasen. Mensen betalen eigenlijk de wijn vooruit en dat betalen wij hen later in de vorm van wijn weer terug. Het merendeel van het bedrijf is dus opgebouwd uit een stukje crowdfunding."

Vaak hebben wijnboeren in Nederland meerdere inkomstenbronnen nodig om te kunnen blijven draaien. Daarbij speelt agrotoerisme een grote rol. Toeristen binden aan je agrarische bedrijf of in dit geval aan de wijngaard door het houden van bijvoorbeeld een camping of een Bed & Breakfast. Voor De Kleine Schorre houdt dat in dat ze een boerderijwinkel runnen, een proeflokaal hebben waar ze rondleidingen en wijnproeverijen verzorgen en daarnaast nog in het bezit zijn van een kleine camping.

"Onze grootste en bekendste klant is Air France-KLM"

Luchtige wijn

De wijnen van Johan van de Velde worden vooral in de westelijke deel van Nederland verkocht. "Onze klandizie ligt vooral waar ook veel vis en mosselen worden gegeten. Daar past onze wijn goed bij." De wijngaard levert aan restaurants, wijnwinkels, wijnspeciaalzaken en bedrijven. "Onze grootste en bekendste klant is Air France-KLM. Daar leveren we nu al zo’n tien jaar rechtstreeks aan de World Businessclass." De samenwerking kwam tot stand doordat de inkoper van KLM in Zeeland op vakantie was. Tijdens een diner in een plaatselijk restaurant dronken ze daarbij een glas wijn van de Kleine Schorre. "Daar werd hij helemaal enthousiast van."

Een netwerk voor een bedrijf is ontzettend belangrijk. Adverteren in kranten en tijdschriften kost teveel geld voor een bedrijf als dit. "We zijn voor Nederlandse begrippen enorm, maar op Europese schaal een van de kleinste."

"Onze wijnen passen perfect bij de lokale producten die we hier kennen zoals de mosselen, de viskweek en de oesters"

Wijn van kwaliteit

Van de Velde legt uit wat de reden is dat sommige wijnboeren wel kunnen rondkomen van hun wijngaard. "Je moet ervoor zorgen dat je groot genoeg bent. Maak efficiënt gebruik van je apparatuur, je machines, je personeel en je gebouwen. Daarnaast moet je voldoende wijn kunnen maken om alle klanten te kunnen voorzien van wijn, zodat je er ook iets aan overhoudt." Hij verklaart dat de wijn van dermate kwaliteit moet zijn dat de mensen het ook willen kopen. "De kostprijs in Nederland voor een fles wijn ligt behoorlijk wat hoger dan die van wijngebieden in het buitenland. De gemiddelde prijs voor een Nederlandse fles wijn is al snel tussen de tien en twintig euro. Dat betekent dat je goeie spullen moet maken om het te kunnen verkopen. Wij onderscheiden onszelf in Nederland door topkwaliteit wijnen te maken. Onze wijnen passen perfect bij de lokale producten die we hier kennen zoals de mosselen, de viskweek en de oesters."

Kennis en ervaring

Ook geeft Van de Velde nog een tip aan hobbywijnmakers om professioneel te worden. "Investeer vooral in kennis. Kennis is echt het allerbelangrijkste. De lage verwachtingen van mensen over Nederlandse wijn komt vooral door te veel hobbywijnbouwers die ervaring te kort komen. Je moet leren waar je op moet letten bij wijn maken, hoe het proces in elkaar zit en alles weten op het gebied van druivenrassen. Dat leer je niet zomaar uit een boekje." Zelf heeft hij drie jaar kennis opgedaan en hij werkte bij een chateau in Luxemburg. Hier gaat hij nog steeds tien keer per jaar naartoe voor cursussen en bijscholing.

Last van concurrentie heeft Van de Velde absoluut niet. Zijn wijngaard is de enige professionele in de provincie Zeeland. Andere wijngaarden van die grootte vind je vooral in de provincie Limburg. Door die afstand zitten ze elkaar niet in de weg.

 

Volg ons via Facebook om op de hoogte te blijven van het dossier. Via dit kanaal kunt u ook contact met ons opnemen voor tips, vragen en suggesties. Lees hier alle verhalen van de wijnredactie.

Discussieer mee Zou u nu eerder een Nederlandse fles wijn kopen?