sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Kleine chocolatiers bij Choco & Zo Barneveld

Volledig geconcentreerd heeft hij het kleine spuitzakje met vloeibare witte chocolade vast. Hij is bezig om zijn naam op een bruine plak chocolade te schrijven. Hij verplaatst het spuitzakje naar de volgende letter, maar morst hierbij een dunne lijn die terecht komt naast het rondje. Een vinger duikt snel naar de klodder chocola en poetst het weg. Het wordt er niet veel netter op. Het jongetje besluit er snel een paasei op te plakken. ‘Zo, klaar!’ zegt hij met een triomfantelijk gezicht.

De hele dag stromen kinderen binnen bij chocolaterie Choco & Zo in Barneveld. TV programma Het Klokhuis organiseert vandaag namelijk 'Het Klokhuis onderneemt backstage'. Kinderen kunnen een kijkje nemen achter de schermen bij een bedrijf bij hun in de buurt. Zo ook bij Choco & Zo, een groot succes overigens. “Alle honderd plaatsen waren binnen een week volgeboekt”, vertelt een medewerkster. Ze draagt een net grijs schort met hier en daar een chocoladevlek. Ze weegt thee af om die vervolgens te verpakken in glimmende zwarte zakjes. “Het is veel, 100 kinderen, maar we hebben een strakke planning om het overzichtelijk te houden. En het is natuurlijk ook heel gezellig.”

Chocoladelucht

Bij het lopen door de winkelstraat van Barneveld is de chocolaterie niet te missen. In de ochtendzon zitten enkele kletsende meiden, waarschijnlijk vriendinnen, op de vrolijk gekleurde stoeltjes voor de chocoladewinkel. De vlaggetjes met het klokhuis logo sieren de ramen en het plafond van de winkel. Bij binnenkomst waait de geur van chocolade in je gezicht. Het belletje van de deur die dicht valt rinkelt. Als je om je heen kijkt zie je een prachtige opstelling van honderden chocolade eitjes. Een hard geluid van het malen van koffiebonen doet je opschrikken uit de trans van chocoladelucht en verbazing.

Reuze avocado

Achterin de winkel staat een grote groep mensen. Kinderen en ouders staan geboeid te luisteren naar Marc Lagerwerf, eigenaar van de winkel, die vertelt over chocoladevruchten. Hij houdt een grote bruine bol vast, het lijkt op een reuze avocado. Hij maakt hem open en er komen cacaobonen uit. Een meisje vraagt of ze een boon mag proeven waarop Marc antwoordt: “Als je van een paracetamol houdt mag het.” De kinderen kijken geschokt zijn kant op. “Je zou misschien denken dat cacaobonen lekker zijn maar ze zijn heel erg bitter, ze proeven dus een beetje naar een paracetamol.” voegt hij daar lachend aan toe.

Chocoladewaterval

De menigte verplaatst zich naar een volgend apparaat. Daar wordt chocolade door gepompt wat er voor zorgt dat er een heuse chocoladewaterval uit komt. Al snel wordt duidelijk dat die waterval er is om bonbons te voorzien van een laagje chocola. Als je te lang staart naar de eindeloze stroom van chocolade, raak je bijna gehypnotiseerd. Marc drukt op een knopje en opeens gaat de lopende band vooruit, enkele bonbons varen zo onder de waterval door. Een ouder vraagt hoeveel bonbons Marc en zijn team per dag kunnen produceren. Marc antwoordt: “Het is verschillend, maar het aantal kan oplopen tot tweeduizend.” Twee kinderen kijken elkaar verbaast aan, ze beelden zich misschien wel in of ze zoveel bonbons achter elkaar kunnen opeten.

Chocoladevingers

De dingen die de kinderen vandaag horen, zien en proeven zullen ze niet snel vergeten. De ouders luisteren soms zelfs geboeider mee dan hun eigen kinderen. Stiekem willen ze zelf ook aan de slag bij de ‘doe-het-zelf-tafel’. Die tafel zit na vandaag helemaal onder de chocoladevingers. Maar als je ziet met hoeveel trots de kinderen hun gepersonaliseerde plak chocola vasthouden is de vieze tafel snel vergeten. Het belletje van de deur klinkt opnieuw bij het verlaten van de winkel. De zon schijnt fel, heerlijk, als de chocola maar niet smelt denk je bij jezelf.