sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Foodbattle moet voedselverspilling voorkomen

WAGENINGEN – Tussen 16 maart en 5 april mogen inwoners van Wageningen bijhouden hoeveel voedsel ze in de prullenbak gooien. Het experiment is bedacht door de Wageningen University & Research (UR). Doel is om  inwoners te leren om zuiniger met voedsel om te gaan. 

WAGENINGEN – Tussen 16 maart en 5 april mogen inwoners van Wageningen bijhouden hoeveel voedsel ze in de prullenbak gooien. Het experiment is bedacht door de Wageningen University & Research (UR). Doel is om  inwoners te leren om zuiniger met voedsel om te gaan. 

De Nederlander gooit per jaar zo'n 50 kilo weg. "13% van wat consumenten kopen is uiteindelijk voor de vuilnisbak. Toch is het lastig," vertelt Hilke Bos-Brouwers, coördinator van de FoodBattle. "Mensen onderschatten hoeveel ze zelf weggooien. Ze zijn vaak druk met werk of hebben geen tijd.  Bovendien denken ze dat een klein beetje voedsel niet zoveel uitmaakt.''

FoodBattle brengt het dichtbij. ''De kracht zit hem in de groep," vertelt de coördinator. De komende maand werkt de UR hard om de voedselverspilling in de gemeente Wageningen te verminderen.

Campagnes

De universiteit is al jaren bezig met het zoeken naar een oplossing voor voedselverspilling. "Er zijn al een aantal publiekscampagnes geweest,'' licht Bos-Brouwers toe. Te denken valt aan websites als hoezo50kilo.nl en kliekipedia.nl, de nieuwste campagne van SIRE.

''Maar met de FoodBattle gaan we een stuk verder,'' stelt de coördinator. ''Nu gaan kandidaten thuis aan de slag. Voedselverspilling ontstaat tijdens drie momenten: kopen, koken en bewaren.''

Kandidaten hoeven in deze periode niet alleen bij te houden wat in de prullenbak beland, maar ze krijgen ook een aantal tips. ,,Aan de hand van een korte vragenlijst kunnen de kandidaten hun resultaten in de gaten houden en deze vergelijken met de resultaten van medespelers.''  

Recyclen 

''Daarnaast bestaan er een aantal hele leuke kookboeken en bloggers die aandacht aan lekkere recepten besteden,'' sluit de coördinator af. ''Met de restjes van producten kun je leuke recepten maken. Leuke tips zijn bijvoorbeeld om kip-kerriesalade van overgebleven gebraden/gekookte kip te maken." 

Eerder werden er FoodBattles in Apeldoorn, Lochem, Brummen en Eerbeek gehouden. Uit deze evenementen bleek dat het mogelijk is binnen 3 weken 20% minder voedsel te verspillen. 

 

Over de auteur

Judith Regeling