sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Exotische gerechten bij de ‘Sobere Maaltijd’

Door de openstaande deuren van de kerk komen de kruidige geuren je al tegemoet. Vanavond hebben een aantal ‘nieuwkomers’ gekookt ter gelegenheid van de jaarlijkse Sobere Maaltijd in de Bergkerk in Amersfoort. Deze nieuwkomers volgen hier lessen Nederlands. In de kerk kijkt een groep belangstellenden al uit naar de exotische gerechten die ze voorgeschoteld gaan krijgen.

‘Soms moeten er dingen veranderen’

 
De Bergkerk organiseert al jaren een Sobere Maaltijd, zoals de avond wordt genoemd. Het begon met een boterhammetje eten in de kerk tijdens de weken voor Pasen. Het geld wat mensen hierbij bespaarden aan avondeten, werd aan een goed doel geschonken. Op een gegeven moment bleek hier geen belangstelling meer voor te zijn, vertelt diaken Josien Kieskamp. ‘Mensen kwamen niet meer naar de kerk om een kale boterham met elkaar te eten en om met elkaar te praten. Dat geeft niet, soms moeten er dingen veranderen.’ 

 

Van witlofsalade tot Iraanse soep

Tegenwoordig wordt er in de kerk een maaltijd georganiseerd vanuit de diaconie, wel nog steeds de Sobere Maaltijd genoemd. Ook wordt er nog steeds gedoneerd aan een goed doel. Deze avond gaat de donatie naar een project voor vluchtelingen in Jordanië. Normaal gesproken wordt er voor deze maaltijd wel ‘sober’ gekookt; zonder vlees, vis en wijn. Vanavond is dat anders. Er staat van alles op het menu: van oer-Hollandse witlofsalade tot Iraanse soep. Alles is in ieder geval met veel liefde bereidt door de deelnemers van de taalcursus en een aantal gemeenteleden. 

 
Primeur


Bij binnenkomst wordt iedereen warm verwelkomd. De meesten kennen elkaar uit de gemeente, toch zijn er ook een aantal andere geïnteresseerden. Uiteraard zitten ook de deelnemers van de taallessen in de zaal. En dat is een primeur, vertelt Josien. ‘Er worden in de Bergkerk al heel lang taallessen gegeven, maar dit is de eerste keer dat de deelnemers bij deze maaltijd zijn. We hebben ze voor deze gelegenheid namelijk speciaal gevraagd of ze een keer voor ons wilden koken.’ 

Trouwe taallesganger


Aan tafel zit Ahmad Sharhani, een van de deelnemers van de lessen. Hij is drie jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen met zijn vrouw en dochter. Oorspronkelijk komt hij uit Iran. Ahmad heeft een grote passie voor koken. Een dag in de week kookt hij bij Lisidunahof, een zorginstelling voor mensen met dementie. Hier werkt hij als vrijwilliger en ondersteunt hij de bewoners. Voor de Sobere Maaltijd heeft Ahmad een Iraanse soep gemaakt. ‘Hoe de soep heet? Dat is een Iraanse naam, dat ken je denk ik niet.’ 

 

Ahmad is nog maar kort in Nederland, maar doet zijn best om de taal zo snel mogelijk te leren. Het enthousiasme spat ervan af bij deze trouwe taallesganger. ‘Ik heb drie keer in de week 2,5 uur taalles bij de Stichting Nieuwkomers- en Vluchtelingenwerk in Amersfoort. Dit vind ik veel te weinig, want ik wil de taal graag snel leren.’ Naast de lessen bij het NVA is Ahmad daarom ook nog elke dinsdagochtend aanwezig in de Bergkerk.


20 jaar taalles


De taalcursus wordt gegeven door Dinie Jansen. Dit doet ze samen met twee andere vrijwilligers. Dinie is hier 20 jaar geleden mee begonnen toen het initiatief vanuit de kerk kwam. ‘Een vrouw uit de gemeente nodigde een aantal asielzoekers uit. Zij woonden in het AZC dat hier vlakbij was. Ze vroeg of ze een bakje koffie wilden drinken bij ons. Toen bleek dat er behoefte was aan taallessen, zijn we hiermee begonnen.’


‘Als je ‘Scheveningen’ kan zeggen ben je ingeburgerd’

 
Naast Dinie zit Maria Alvarez. Maria is een deelneemster van de taalles en komt uit Venezuela. Met een brede glimlach op haar gezicht vertelt ze over haar ervaringen met het leren van de Nederlandse taal. ‘Toen ik net in Nederland kwam zeiden ze tegen mij: Als je ‘Scheveningen’ kan zeggen ben je ingeburgerd. Ik kon het toen niet zeggen.’

Dinie en Maria.Maria (links) en Dinie (rechts) tijdens de Sobere Maaltijd. 

Toetjesdiscussie

 
Het gesprek wordt onderbroken als een groepje mensen naast ons begint te discussiëren over het woord ‘toetje’. Iedereen heeft namelijk net hun dessert in ontvangst genomen, een typisch Nederlandse vlaflip. De nieuwkomers vragen zich af waar het woord vandaan komt en de mensen eromheen mengen zich in het gesprek. 

 
De avond wordt afgesloten met veel gelach als een deelnemer proost met zijn kopje koffie. Want ‘proosten, dat doe je niet met koffie’.