sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Cake Smash taart: overgewaaid vanuit Amerika

Van buitenaf oogt het als een doodgewoon rijtjeshuis, maar onder haar normale woning heeft Dineke Cost (33) al negen jaar haar eigen bedrijfje Taartendoos. De naam heeft ze bedacht toen ze 23 was. ‘Toen vond ik dat heel grappig, omdat ik eigenlijk gewoon een doos ben die taarten bakt.’

Van buitenaf oogt het als een doodgewoon rijtjeshuis, maar onder haar normale woning heeft Dineke Cost (33) al negen jaar haar eigen bedrijfje Taartendoos. De naam heeft ze bedacht toen ze 23 was. ‘Toen vond ik dat heel grappig, omdat ik eigenlijk gewoon een doos ben die taarten bakt.’

Taartendoos in Ede Rietkampen

Vroeger werkte ze vijf dagen per week bij La Place en bakte ze twee dagen per week taarten voor de 'lol'. Maar op gegeven moment werd Dineke het zat dat ze steeds taarten weg moest gooien, of voor de zoveelste keer naar de buren moest brengen. Nu heeft ze van haar tijdrovende hobby haar baan gemaakt. Op een regenachtige maandagochtend in juni is ze bezig met het maken van een Cake Smash taart. 

Het bakken en decoreren van een Cake Smash taart kost ongeveer twee uur. De taart wordt gemaakt van biscuit, een luchtig soort cake. De binnenkant van de cake is niet gevuld, want deze taarten worden vaak niet gebruikt om op te eten, maar voor fotoshoots met kinderen. Het is dan de bedoeling dat het kind de cake 'smasht', dus kapot maakt. 

Vervolgens wordt de onderkant van de cake bedekt met marsepein. De bovenkant van de cake wordt afgespoten met een botercrème.

Daarna kan de taart worden gedecoreerd met fondant. 





En het eindresultaat ziet er heerlijk uit.

 Cake Smash taart voor een fotoshoot bij Fotojet

Naast Cake Smash taarten bakt Dineke ook allerlei andere soort taarten. Het leukste om te maken vindt ze de bruidstaart. 'In die taarten gaat wel vijftien uur werk zitten. Dat vind ik niet erg, want het is voor een belangrijke dag. Het allerleukste vind ik het als ik dan bijvoorbeeld vijf jaar later weer een taart mag maken voor een jubileum. Of voor de verjaardag van het eerste kindje.' 

Bruidstaart

De inspiratie voor haar taarten haalt Dineke, zogezegd, uit het leven. 'Soms loop ik buiten en dan zie ik een tak op een bepaalde manier om een boom heen zitten, en dan denk ik: dit zou er leuk uit zien op een taart.'

Dineke verkoopt ook verschillende taart spullen

Na negen jaar vindt Dineke dit werk nog steeds hartstikke leuk om te doen. Voor haar is iedere taart uniek. 'Zelfs het recht afsmeren van een taart is iets waar ik nog blij van kan worden,' vertelt ze lachend. 

Kindertaart

De Cake Smash taart wordt opgehaald voor de fotoshoot en Dineke kan weer door met de volgende taart. Tot eind augustus is ze helemaal volgeboekt. Maar eerst aan de slag met een taart voor de verjaardag van haar nichtje. 'Zij krijgt wel een wat simpelere taart hoor.'