Daar gewichtsverlies is een doel dat veel mensen om verschillende redenen proberen te bereiken, zoals gezondheid, welzijn of esthetiek. Daarom kan het interessant zijn om bepaalde voedingsmiddelen met negatieve calorieën in uw dieet op te nemen, waardoor u aan het eind van de dag op natuurlijke wijze kunt afvallen.
Wat zijn voedingsmiddelen met negatieve calorieën?
Voedingsmiddelen met negatieve calorieën zijn voedingsmiddelen waarvan de spijsvertering meer energie vereist dan ze in de vorm van calorieën opleveren. Met andere woorden: als je dit soort voedsel eet, gebruikt je lichaam meer calorieën om het te verteren en te assimileren dan het het binnenkrijgt. Dit zijn over het algemeen groenten en fruit die zeer weinig calorieën bevatten, maar rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen, waardoor gewichtsverlies wordt bevorderd en onze gezondheid wordt verbeterd.
’s Avonds voedsel met negatieve calorieën consumeren: waarom?
‘S Avonds heeft ons lichaam de neiging zijn metabolisme te vertragen, dat wil zeggen de manier waarop het voedsel in energie omzet. Bovendien zijn we over het algemeen minder actief en verbranden we aan het einde van de dag dus minder calorieën. Daarom wordt vaak aanbevolen om ’s avonds een lichte, caloriearme maaltijd te nuttigen, om ’s nachts niet te veel vet op te slaan.
Voedsel met negatieve calorieën kan een goede optie zijn om deze lichte avondmaaltijd samen te stellen, omdat ze de maag goed vullen en ervoor zorgen dat we meer calorieën verbruiken dan ze bevatten. Hierdoor kunnen we onze totale calorie-inname beperken en gewichtsverlies bevorderen zonder honger te lijden of onszelf te beroven.
Voorbeelden van voedsel met negatieve calorieën om ’s avonds te eten
Bloemkool
DE bloemkool is een zeer interessante groente om af te vallen, omdat hij niet alleen heel weinig calorieën bevat (zo’n 25 calorieën per portie van 100 g), maar ook rijk is aan voedingsvezels die de spijsvertering en het verzadigingsgevoel bevorderen. Bovendien bevat het een groot aantal vitamines (met name vitamine C) en mineralen (kalium, calcium, fosfor) die essentieel zijn voor de goede werking van ons lichaam. Bloemkool kan op vele manieren worden bereid: rauw, gekookt, gepureerd of in de vorm van bloemkoolrijst, waardoor je de keuze hebt om te variëren met het genot en tegelijkertijd af te vallen.
Spinazie
DE spinazie zijn ook een uitstekende keuze voor een caloriearme, voedingsrijke avondmaaltijd. Een portie spinazie van 100 gram bevat slechts 23 calorieën, maar levert een grote hoeveelheid voedingsvezels (2,2 gram), evenals vitamine A, C en K, ijzer en kalium. Spinazie is heel gemakkelijk te integreren in veel lichte en smakelijke recepten, of je het nu rauw eet in salades of gestoomd, in omeletten, in sauzen of als bijgerecht.
De komkommer
Komkommer is een must voor voedingsmiddelen met een negatieve calorie-inname en kan zonder mate tijdens de avondmaaltijd worden geconsumeerd. In feite bevat het slechts 16 calorieën voor een portie van 100 g en zorgt het bovendien voor een goede hydratatie dankzij het watergehalte van bijna 95%. U kunt gesneden komkommer gemakkelijk verwerken in uw groene salades, als tussendoortje eten met een beetje lichte vinaigrette of een heerlijke tzatziki maken bij uw koude of warme gerechten.
Selderij tak
Een andere interessante optie voor een avondmaaltijd: stengels bleekselderij hebben een lage calorie-inname (16 calorieën per 100 g), terwijl ze rijk zijn aan voedingsvezels, vitamine K en kalium. Het kan rauw worden gegeten in de vorm van stokjes als tussendoortje, in stukjes worden gesneden om een gemengde salade te garneren of gestoomd als bijgerecht.
De courgette
Tenslotte kan courgette ook tot de voedingsmiddelen met negatieve calorieën worden gerekend om ’s avonds af te vallen. Voor 100 g courgette zijn er slechts ongeveer 17 calorieën. Daarnaast is deze groente een goede bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen (vitamine C, kalium, magnesium). Courgette kan op vele manieren worden bereid: gegrild, geroosterd, gevuld, gegratineerd, vlaai of zelfs in de vorm van courgettespaghetti in plaats van traditionele pasta voor een licht en bevredigend gerecht.
Balans
Het consumeren van voedsel met negatieve calorieën in de avond om af te vallen is een interessante strategie om gewichtsverlies te bevorderen zonder jezelf te beroven of honger te lijden. In feite creëren deze voedingsmiddelen een calorietekort doordat ze ons lichaam dwingen meer energie te besteden aan de vertering ervan dan ze ons opleveren. Combineer deze ingrediënten met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, en u bent goed op weg om uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken.