sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

“Al tien jaar nauwelijks daling in de vleesafname”

WAGENINGEN - Hoewel er een groeiende belangstelling is voor het minderen van vlees, is er de afgelopen tien jaar nauwelijks een daling geweest in het eten van vlees. Dat zegt consumptiesocioloog Hans Dagevos van de WUR.

Dit zou onder meer komen doordat mensen, hoewel ze vaker een vleesloze dag inplannen, op andere dagen grote(re) porties vlees eten. Daarnaast is het al lange tijd een diepgewortelde traditie om vlees te eten. “We zijn het gewend. Het kost nu eenmaal veel tijd om het minder eten van vlees te normaliseren.”

Dagevos pleit niet voor totaalonthouding. “Het is zaak de juiste balans te vinden: we moeten vlees eten niet uitbannen, maar wel minderen. Een optie daarvoor is flexitarisme; met enige regelmaat een dag zonder vlees.”

Wat er volgens hem voor nodig is om de cijfers te laten dalen is bewustwording. Dit gebeurt bijvoorbeeld door initiatieven zoals de Week zonder Vlees. “Tijdens zo’n week kunnen mensen uitproberen of het wat voor ze is. Wanneer maaltijden aangepast moeten worden is een week wel te overzien. Er zit ook een groot sociaal aspect aan; je doet het samen.”

Nationale Week Zonder Vlees
Van 11 tot 17 maart 2019 vindt de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Dit is een initiatief van Isabel Boerdam. De stichting roept mensen op om een week lang geen vlees te eten en zo bewust bezig te zijn met de milieudruk van onze voeding. Volgens de stichting bespaart iemand tijdens een week geen vlees eten 130 liter aan water, 76 kilometer autorijden aan uitstootgassen en 770 gram aan dierenvlees.

In Wageningen doet onder andere de WUR mee. Een week lang ligt de nadruk in de restaurants op een groter aanbod aan vegetarische en vegan gerechten. “Wij zullen deelnemen aan de Week Zonder Vlees,” zegt Ron Nagtegaal van cateringbedrijf Cormet Enjoy The Good Life, “maar we verzorgen, net als onze collega cateraars op de campus, een gemixt aanbod om onze restaurantbezoekers zelf de keuze te kunnen laten maken mee te doen aan deze actie.” De Gemeente Wageningen zal tijdens deze week helemaal geen vlees serveren in het restaurant. Stichting Wageningen Werkt Duurzaam roept klimaatpartners op om ook mee te doen.

Bron: Wageningen Duurzaam, Nationale Week Zonder Vlees, Cormet Enjoy the good life