sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Jong en duurzaam

“Aanpak voedselverspilling zorgorganisaties levert besparing op”, “Noord-Hollandse school heeft duurzame kantine”, “Omzet duurzame voeding stijgt ruim een kwart.” Zomaar een greep uit de nieuwskoppen van de afgelopen maanden. Duurzame voeding is kennelijk iets wat veel mensen belangrijk of interessant vinden. Veel jongeren zijn zich bewust van het milieu en willen daar goed mee omgaan. Zij hebben immers nog een heel leven voor de boeg.

Duurzame dinsdag
5 september was het duurzame dinsdag, er werden honderden ideeën voorgelegd aan de Tweede Kamer, met als doel om mensen te overtuigen van het belang van een duurzame levensstijl. Ook jongeren presenteerden nieuwe ideeën, omdat zij geloven dat een duurzamere aanpak beter is voor Nederland en voor de hele wereld.

Waarom is duurzaam eten zo belangrijk? En op welke punten kan het probleem worden aangepakt? Het antwoord vindt u in de onderstaande video.

Eten in Ede
Op sociale media zijn er  groepen te vinden waarin het milieu centraal staat. Zo is er een Facebookgroep genaamd “stop voedselverspilling Ede”. Op die pagina bieden mensen hun etensresten aan, om zo voedselverspilling tegen te gaan. Tevens zijn er op het internet talloze fora waarop mensen met elkaar in discussie gaan over duurzaamheid. Dit gebeurt allemaal om samen de wereld gezond en leefbaar te houden.

Weg met de kroket
Niet alleen individuen houden zich met dit thema bezig. Verschillende bedrijven en scholen hebben al voor een duurzamere aanpak gekozen. Voorbeelden hiervan zijn de zogenaamde foodshops en kantines die duurzaam en gezond voedsel verkopen in plaats van ouderwets ongezonde kroketten en bamihappen.

Toch blijkt in de praktijk dat er weinig mensen zijn die ook daadwerkelijk hun levenswijze overhoop gooien om aan het milieu te denken, terwijl dat wel een gunstiger beeld zou zijn voor de toekomst van onze aardbol. Jongeren spelen vaak een grote rol in veranderingen in de wereld. Echter, niet alle jongeren zijn overtuigd van een duurzame levensstijl. In de nabije toekomst publiceert de redactie een item over de verschillende visies van jongeren.

De wereld verbeteren door anders te cateren
Uiteraard zijn er ook mensen die brood zien in deze sector. Duurzame restaurants rijzen als paddestoelen uit de grond. Er is behoefte aan een kenmerk “duurzaamheid”, want dan ben je goed bezig. Men voelt zich beter als er minder eten in de prullenbak belandt. Is de levensstijl een manier om schuldgevoel te verwerken? Wie plukt er nou écht de spreekwoordelijke vruchten van de verduurzaming van onze levensstijl?

Om in het onderwerp te komen, moedigt de redactie u aan om na te denken over de volgende stelling:

Door mijn levensstijl aan te passen kan ik het verschil maken voor de toekomst van de aarde.

In dit dossier zullen de komende weken verschillende items verschijnen over duurzame voeding. Met een onafhankelijke en kritische blik stort de redactie zich op dit onderwerp.