sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Zes stappen naar wijn expertise

Wijn drinken, het klinkt simpel, maar wees eens eerlijk: haal jij alle smaak uit de wijn? Grote kans dat je na de zes stappen van Edwin Raben de echte smaaksensatie van wijn gaat beleven.

Bam. De autodeur valt dicht, de motor start en de navigatie wordt op Epe gezet. In een behoorlijk tempo rijdt het autootje naar onze bestemming. Vanmiddag hebben we een interview met sommelier Edwin Raben. Voor de zekerheid parkeren we op een afstandje, om genante parkeermoves te voorkomen. Bepakt met twee camera's, twee statieven en een bloknote met vragen lopen we de oprit op.

Vriendelijk worden we begroet door mevrouw Raben, het hek wordt open gedaan en we vervolgen onze weg door een witte tuin naar het tuinhuisje. Al snel horen we 'kom maar binnen!' en stappen we de verwarmde ruimte binnen. Vrolijk vertelt Edwin Raben, sommelier en eigenaar van Edwines, ons om lekker te gaan zitten. 

Hij verontschuldigt zich voor sommige spullen die al verscholen zitten in verhuisdozen en schenkt ons snel een kopje thee en koffie in. Wat willen we nu precies weten vraagt hij zich af. Etiquette zijn zo breed en volgens hem ook niet zo nodig. Iets waar hij zeker wel met passie over praat is de combinatie eten en wijn merken we later.  

Wat vindt u van de Nederlandse wijnen?

“Ik heb als sommelier al veel met Nederlandse wijnen gewerkt. Het is nu helemaal hot om je eigen groenten te verbouwen en producten van dichtbij te kopen. Vijftien jaar geleden was dat nog niet zo hip als nu. Zelf draag ik de Nederlandse wijnmakers een warm hart toe. Elk jaar proef ik tijdens de wijnkeuring der lage landen. De kwaliteit van de wijn wordt steeds beter."

Het rendement in Nederland is klein, dus de prijs is duur. Een Nederlandse wijnboer heeft gemiddeld weinig grond, waardoor hij moet zien rond te komen van een kleine oppervlakte. Dan merk je gelijk weer dat we echte Nederlanders zijn en daar niks voor willen betalen. De gemiddelde prijs is een paar euro, maar een beetje een Nederlands wijntje kost al snel een tientje.

Ik ben het verplicht, ik doe een oproep ter plekke voor de wijnliefhebber:

 

 

Welke etiquette regel zou er nog bij kunnen?

Als ik een wijn proef denk ik gelijk: wat zou ik daarbij eten, zou ik de wijn nu drinken, zal ik hem bewaren en zou ik hem in een karaf schenken of niet. Zeker de wijn en het eten vind ik onlosmakelijk verbonden met wijn. Natuurlijk drink ik wijn ook gewoon los in het glas, maar met eten is de wijn pas echt in zijn volle ornaat. Hubrecht Duijker, een beroemde Nederlandse wijnschrijver zei altijd: een maaltijd met wijn, wordt een diner of zoiets. Je krijgt een kader om een schilderij, dat is gewoon leuker dan een glas wijn zo op de bank te drinken.

 

 

Waarom wordt wijn nog voorgeproefd. Is dat niet overbodig?

Er kan van alles mis gaan met wijn, bijvoorbeeld onder het transport. "Het kan zo zijn, dat je honderden euro's hebt betaald voor een fles wijn en dat je die open maakt, na jaren bewaren en dan is het moment daar. Op een bijzonder moment en dan gaan we de wijn open maken." Oké genoeg spanning opbouw ;). "En dan heeft hij kurk, of is hij muf en is het niet te genieten. Of hij ruikt naar lijm, houtzaagsel, hele muffige keldergeuren en soms kan het nóg erger zijn. Ja, dat is verschrikkelijk. Dat is gewoon heel zonde." 

"Daarom vind ik dat elke wijn gekeurd moet worden, want als je die wijn hebt ingeschonken bij iedereen en ze komen erachter dat die wijn niet goed is. Kun je bij iedereen de glazen weg halen en weer opnieuw beginnen. Je kunt het maar beter even voor zijn." 

 

Wijn kun je het beste onder het koken al even proeven. Als je onder het koken al proeft, oeh deze wijn is sterker dan ik had verwacht, kun je de saus bijvoorbeeld nog een beetje laten inkoken. "Dan kun je dat heel mooi matchen. Voordat de gasten komen. Er kan dan niks meer gebeuren en kun je lekker aan tafel genieten." 

We hopen dat je na het lezen van deze blog geen zorgen meer hoeft te maken over hoe je wijn volgens de etiquette proeft. Laat je het ons even weten als het gelukt is? 

Wil je meer weten over wijn in de vallei? Check dan even onze Facebook pagina en vergeet niet te liken!    

 

Discussieer mee Merk je verschil wanneer je op deze manier wijn proeft?