sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Wijn met een Brussels nasmaakje

Een wijntje op zijn tijd en de regels zijn even kwijt. Dat is een gevoel dat een boer niet heeft bij het maken van wijn. Zijn hoofd stroomt namelijk eerder over van regels dan van het rode goud.

De wijnboeren die op dit moment hun geld verdienen met hun bedrijf, zijn op één hand te tellen in Nederland. Geld stroomt dus niet binnen en de oplage van wijn raken ze 'makkelijk' kwijt. Dit zijn twee redenen die Esther Meijer, registervinoloog en eigenaresse van Anywine, noemt waarom Nederlandse wijnboeren zich op slimme manieren houden aan de wetgeving, maar niet in de hoogste categorie vallen binnen Europa.  

Esther Meijer in haar werkruimte

Esther Meijer in haar wijnatelier 

BOB jij of BOB ik?

Dat zal B.O.B. jij worden voor de Nederlandse wijnboeren. Een Beschermde Oorsprong Benaming heeft op dit moment namelijk nog geen één Hollandse wijnbouwer. 

"Als je een leuk druifje hebt gevonden en je denkt daar wil ik de hoogste kwaliteitswijn van maken dan heb je kans dat er gezegd wordt dat de druif daarvoor niet is toegestaan", aldus Meijer over de Europese wijnwetgeving.  

Wil je bij de beste wijnbouwers van Europa horen, volgens de wijnwetgeving? Vraag dan een B.O.B. aan voor je wijngaard. Wijnboeren die dit hebben gedaan of in een al aangevraagd gebied telen, behoren tot de hoogste kwaliteitscategorie van Europa. Maar dan moeten ze ook aan de andere eisen voldoen. Zo moet je druiven planten waar je volgens de Europese Unie kwaliteitswijn uit kunt persen.  

"Dat heeft best veel voeten in de aarde."

Maasvallei Limburg is op dit moment bezig met een aanvraag voor een B.O.B. Dit is een gedeelte van Zuid-Limburg en een gedeelte van België. "Dat heeft best veel voeten in de aarde. Nederland en België zijn er beide mee gemoeid", aldus Meijer. 

Toch is het voor de meeste wijnboeren in Nederland niet zo aantrekkelijk om een B.O.B aan te vragen. "Als je een lage wijnomzet hebt dan raak je in Nederland over het algemeen je wijn toch wel kwijt. Dus de noodzaak om dan op je etiket een bepaalde herkomstbenaming te hebben is dan minder interessant", aldus Meijer.

Daarnaast zijn de regels gemakkelijk te omzeilen. "Hier in Zwolle had iemand op zijn etiket zijn website gezet. Zwollewijn.nl. Zo kun je natuurlijk toch op je etiket aangeven waar je wijn vandaan komt, zonder dat je in strijd bent met de Europese Unie."

Op de tweede plaats komt de BGA wijn. Deze wijnen worden ook in een afgebakend gebied gemaakt, denk hierbij aan streekwijnen. Alleen hoeft bij deze wijn slechts 85% van de gebruikte druiven uit dit gebied te komen, terwijl dat bij de B.O.B.-wijn 100% is. 

De laagste categorie is 'gewoon wijn'. Dit is de wijn waar dus 'wijn uit Nederland' of 'wijn uit Frankrijk' op het etiket staat. Hier vallen op dit moment alle Nederlandse wijnen nog onder.  Reden hiervoor: de kosten en veel voorkomende druivenrassen in Nederland staan niet op 'de lijst'. 

Regeltje, regeltjes

Naast de lijst met het goede soort druiven heeft de Europese Unie nog meer regels opgesteld voor de wijnboeren. Als je bij de gemiddelde of hoogste wijncategorie wilt horen, moet je van de EU wel even goed je best doen. Zo is er een maximale oogst toegestaan voor een bepaald te oogsten gebied, zijn er regels over wel of niet irrigeren, wel of geen suiker toevoegen aan de wijn in wording, hoe je moet snoeien en ga zo maar door. "Daar zijn allemaal afspraken over." Dit alles om de kwaliteit van de wijn te waarborgen. 

"Hier in Europa moeten ze allemaal aan strenge regeltjes voldoen en dat is lastig concurreren."

Esther Meijer vindt het op zich wel goed om over alles wat je eet en drinkt goede afspraken te hebben. "Het is wel zo dat hoe strenger je de wijnwetgeving maakt, hoe lastiger het is hier gebruik van te maken." Als voorbeeld noemt ze Frankrijk. "Landen als Chili en Zuid-Afrika hebben geen strenge wijnwetgeving. Hier in Europa moeten ze allemaal aan strenge regeltjes voldoen en dat is lastig concurreren."  

Blauwe wijn

Naast de vele regels in de drie categorieën over kwaliteitswijn, zijn er ook nog strenge regels over wanneer je dit drankje 'wijn' mag noemen. 

"De definitie van wijn is dat hij van druiven gemaakt moet worden. Wijn wordt heel gemakkelijk gebruikt zoals appelwijn en cranberrywijn. Volgens de Europese wet mag dat niet en mag je wijn alleen gebruiken voor datgene wat vergiste druivensap is."

Afgelopen zomer was er een hype: blauwe wijn. Allerlei mensen wilden persé deze wijn proeven. Dit was een mooi voorbeeld van creatief omgaan met de wetgeving. "Wanneer je op de fles ging kijken, vond je nergens zwart op wit dat dit wijn was. Wat er wel op stond was: dit is een product van wijn aromatiseerd met ... , dat geeft eigenlijk al aan dat het geen wijn mag heten."

De enige wijn in Europa die gearomatiseerd is en toch wijn mag heten is de Griekse Retsina. Daar wordt dennenhard aan toegevoegd en dat is toegestaan binnen de EU. Verder is geen enkele toevoeging toegestaan. "Dus doordat er op het etiket nergens de naam wijn stond, was deze blauwe wijn toegestaan."

Wijnboeren zijn dus verbonden aan vele regels. Slimme manieren om die te omzeilen zijn er ook. Maar zoals een oude wijsheid ons leert: de wijn kruipt waar het niet gaan kan en waar sommige deuren gesloten blijven zal de passie altijd blijven kloppen.

 

Volg ons via Facebook om op de hoogte te blijven van het dossier. Via dit kanaal kunt u ook contact met ons opnemen voor tips, vragen en suggesties. Lees hier alle verhalen van de wijnredactie.