sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Wat merk jij van biologische boeren?

Je staat voor het vleesschap met de keuze: biologisch of niet-biologisch varkensvlees, met in je achterhoofd de stalbranden van afgelopen jaar waarbij honderdduizenden varkens omkwamen. Wat kies je? En wat heeft de bedrijfsvoering van de boeren daarmee te maken?

In de zomer van dit jaar werd de provincie Gelderland opgeschud door een gigantische brand. In de kleine Gelderse plaats Erichem vond één van de grootste schuurbranden van de afgelopen jaren plaats, waarbij 200.000 varkens omkwamen.

De man die bij de boerderij in Erichem aan het roer staat, is Adriaan Straathof. Hij wordt al jaren beschuldigd van dieronvriendelijk werken, en wordt spottend de varkensbaron genoemd. Sinds de brand is de kritiek op Straathof nog erger geworden (Let op: de link bevat schokkende beelden).


De veranderingen in de varkensindustrie is een actueel thema, zo is ook te zien in een aflevering van Zondag met Lubach (17 september)

Gelderland, varkensland

In de provincie Gelderland waren in 2016 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna twee miljoen varkens. Daarmee heeft de provincie, op Noord Brabant na, de meeste varkensbedrijven in Nederland.

Deze varkens zijn verdeeld over zo'n 1.062 boerderijen, waarvan 905 bedrijven vleesvarkens houden. Van die vleesvarkensbedrijven is het meerendeel van de boerderijen gangbaar. Op zo'n ganbare boerderij hebben de varkens over het algemeen minder ruimte dan op een biologische boerderij en wordt vaak de staarten van de varkens gecoupeerd, wat op biologische boerderijen niet het geval is. 

Biologische klapper

De roep naar meer biologische en diervriendelijke boerderijen wordt steeds sterker en harder. Een van de redenen waarom de consument minder snel biologisch vlees zal kopen, is het prijsverschil.

De redactie van Boer tot Bord is dan ook benieuwd wat jij, de consument, nu echt merkt van de nieuwe bedrijfsvoering van de boeren in de varkenssector. Merk je bijvoorbeeld dat het vlees wat duurder wordt, en is het lekkerder?

Wat gaan we doen?

De redactie van Boer tot Bord, bestaande uit Savannah Borst, Ineke Boersma, Thom Hofstede, Gabriëlla Stam en Niels van Arkel, willen voor jou, als lezer, kijker, en/of luisteraar een aantal vragen in de loop van ons onderzoek gaan beantwoorden: waarom koop jij nog geen biologisch vlees, of misschien juist wel? De prijzen komen vaak hard aan, maar is dit voor hem nu echt een probleem?

Misschien wel de belangrijkste vraag in ons onderzoek: Hoe anders wordt het proces 'Van boer tot bord' eigenlijk als alle varkensboeren biologisch of diervriendelijker gaan werken? Wat ga jij er nu echt van merken?

Want uiteindelijk sta jij voor het schap, en heb jij de keuze tussen biologisch en niet biologisch vlees.