sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Van boer tot bord

EDE - Een voedseldatabase die je alles kan vertellen over waar je voedsel vandaan komt, hoe het is gemaakt en wat de ingrediënten zijn. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) komt nog dit jaar met een voedseldatabase die je vertelt waar je voedsel vandaan komt, hoe het is gemaakt en wat de ingrediënten zijn. Staatssecretaris van Dam wil zorgen dat dit er aan het eind van het jaar is. De geluiden in de vallei over deze datebase zijn wat terughoudend. ProfessorKees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universityis juist enthousiast over dit initiatief.

EDE - Een voedseldatabase die je alles kan vertellen over waar je voedsel vandaan komt, hoe het is gemaakt en wat de ingrediënten zijn. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) komt nog dit jaar met een voedseldatabase die je vertelt waar je voedsel vandaan komt, hoe het is gemaakt en wat de ingrediënten zijn. Staatssecretaris van Dam wil zorgen dat dit er aan het eind van het jaar is. De geluiden in de vallei over deze datebase zijn wat terughoudend. Professor Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen University is juist enthousiast over dit initiatief.

Als men nu vlees in de supermarkt ziet liggen, is het niet duidelijk hoe dit is gemaakt. Staatssecrataris Van Dam wil hier verandering brengen, zegt hij in een interview met de NOS. “Mensen willen steeds meer weten wat ze eten. Ze zijn er heel bewust mee bezig”, aldus Van Dam. 

"Mensen vinden voedselketens ingewikkeld"

Doel 

Door middel van een app op je telefoon kan je een code scannen en krijg je meer te weten over je eten. Met deze app heeft Van Dam twee doelen: mensen kunnen hierdoor bewuster gaan eten en de boer wordt weer op de kaart gezet, hij kan dan weer trots zijn op zijn product. Het laatste doel is ook een van de redenen waarom professor De Graaf enthousiast is over dit initiatief. “De afstand tussen de boer en het bord worden steeds groter. Mensen vinden voedselketens ingewikkeld. Door deze database kunnen we dat stukje weer overbruggen en het gemakkelijker maken.”

"Je bent wat je eet"

Behoefte

De geluiden in De Vallei zijn terughoudend. Naast het feit dat mensen nog niet veel weten van deze database zijn sommigen ook bang dat het ze zal afschrikken. . Ze hebben niet de behoeften om te weten wat ze eten, of hoe hun eten is bereid. Professor De Graaf denkt dat mensen juist wel willen weten wat ze eten. “Mensen zijn emotioneel betrokken bij hun eten. Je bent wat je eet, het gaat via je mond naar binnen en dus is het logisch dat mensen willen weten wat ze precies eten." 

Van Dam wil beginnen met de code te plaatsen op varkensvlees en het uiteindelijk uit te breiden naar andere producten. In de voorbereiding zal veel tijd gaan zitten, maar hij wil proberen eind dit jaar de code op alle varkensvlees producten te hebben. 

Discussieer mee Zou jij behoeften hebben aan deze database?