sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Terug bij af na afschaffing melkquotum

EDE - Het melkquotum werd op 1 april 2015 afgeschaft. Sindsdien iser voor melkveehouders geen beperking meer in het aantal liters melk dat zij mogen produceren. Rijk Boon, voormalig melkveehouder in Ede, zag de bui al hangen.Het quotum moest ervoor zorgen dat de overproductie werd tegengegaan. Nu, ruim 30 jaar later, is het quotum afgeschaft. ‘‘Alle boeren zijn meer gaan melken.Dat resulteert in een overschot, waardoor de prijs per liter daalt. Dus eigenlijk zijn we weer terug bij de situatie van voor het quotum",aldus Rijk Boon. Als een ‘bevrijdingsdag’ werd deze 1 april voor veel melkveehouders dus niet ervaren.

EDE - Het melkquotum werd op 1 april 2015 afgeschaft. Sindsdien is er voor melkveehouders geen beperking meer in het aantal liters melk dat zij mogen produceren. Rijk Boon, voormalig melkveehouder in Ede, zag de bui al hangen.

Het quotum moest ervoor zorgen dat de overproductie werd tegengegaan. Nu, ruim 30 jaar later, is het quotum afgeschaft. ‘‘Alle boeren zijn meer gaan melken. Dat resulteert in een overschot, waardoor de prijs per liter daalt. Dus eigenlijk zijn we weer terug bij de situatie van voor het quotum",aldus Rijk Boon. Als een ‘bevrijdingsdag’ werd deze 1 april voor veel melkveehouders dus niet ervaren.

‘‘Het melken zorgde voor een leuk inkomen, maar ik was bang dat de prijzen teveel zouden dalen"

Onzekerheid

Sinds 1971 is Rijk Boon samen met zijn vrouw eigenaar van een familiebedrijf aan de Wolfsdijk in Ede. Zelf had hij tot aan november 2014 47 melkkoeien. Zijn quotum stond vast op 230.000 liter melk per jaar. Maar met de afschaffing in aantocht besloot Rijk zijn quotum te verkopen zodat hij er nog geld aan kon verdienen. Nu melkt hij niet meer, maar fokt hij koeien. ‘‘Het melken zorgde voor een leuk inkomen, maar ik was bang dat de prijzen teveel zouden dalen." En dalen deden de prijzen inderdaad. Waar melkveehouders in 2014 nog een recordprijs van gemiddeld 38,63 euro per 100 kilo melk kregen was de garantieprijs bij FrieslandCampina voor januari 2016 nog slechts 29,25 euro per 100 kilo melk.

Een van Rijk Boon's Jersey koeien

Eén van Rijk Boon's Jersey koeien

 

Onverwachte piek

Toen hij nog wel koeien molk, leverde Rijk Boon zijn melk aan FrieslandCampina. De grootste zuivelcoöperatie van Nederland kon de stroom melk als gevolg van de afschaffing van het melkquotum nauwelijks aan. De afgelopen zomer was mild en de winter zacht. Deze gunstige weersomstandigheden zorgden ervoor dat de koeien meer produceerden dan normaal. In 2015 leverden de boeren 600 miljoen kilo melk meer dan het jaar ervoor. ‘‘Dit jaar is er 6,5 procent normale groei, dat kunnen wij ook aan over het hele jaar. Maar de piek kunnen we op dit moment niet aan. Die piek is hoger dan wij verwacht hadden",vertelt Rob van Dongen van FrieslandCampina eind 2015 tegen de NOS. Daarom kregen boeren die waren aangesloten bij dit zuivelbedrijf van 1 januari tot 11 februari een toeslag van 2 euro per 100 kilo als zij evenveel of minder melk zouden produceren als voorheen.

Inmiddels kan FrieslandCampina alle melk weer verwerken. In totaal betaalde zij 14,1 miljoen euro aan ongeveer 60 procent van hun aangesloten boeren. Uiteindelijk werd er 35 miljoen kilo minder melk geleverd gedurende die zes weken.


Biologisch melken

Maar Rijk Boon stopt niet voor eeuwig met melken. ‘‘Ik heb nog steeds een lidmaatschap bij Friesland Coberco. Binnen drie jaar moet je weer beginnen met melken, dat staat vastgelegd bij de melkfabriek, anders ben je je lidmaatschap kwijt." Deze keer denkt hij er wel over om biologisch te gaan melken. ‘‘Die melk is veel duurder, dus uiteindelijk levert het meer op." Maar daar gaat wel tijd in zitten. ‘‘Je moet je koeien dan minstens twee jaar biologisch geteeld voedsel geven, voordat er biologische melk uitkomt." De toekomst voor zijn bedrijf ziet hij gunstig in. ‘’Ik zit hier in een open gebied met een leuke hectare grond om me heen."