sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Streekproducten steeds meer op de voorgrond

EDE - Voedingsmiddelen uit eigen streek treden steeds meer op de voorgrond. Ook de horeca wilt graag producten van eigen bodem presenteren, maar logistiek is dit niet altijd haalbaar. Immers zijn deze unieke producten niet in elke groothandel te vinden. In 2014 werd de coöperatie Boerenhart op gericht. Zij spelen in op deze vraag door streekproducten rechtstreeks te leveren aan de horeca, winkels en grootverbruikers.

EDE - Voedingsmiddelen uit eigen streek treden steeds meer op de voorgrond. Ook de horeca wilt graag producten van eigen bodem presenteren, maar logistiek is dit niet altijd haalbaar. Immers zijn deze unieke producten niet in elke groothandel te vinden. In 2014 werd de coöperatie Boerenhart op gericht. Zij spelen in op deze vraag door streekproducten rechtstreeks te leveren aan de horeca, winkels en grootverbruikers. 


De lokale boer krijgt het steeds lastiger. Dat ziet ook Pieter Vink, oprichter van de coöperatie Boerenhart, in. “Dat heeft onder andere te maken met de prijs die zij krijgen voor hun producten. Met een aantal partijen, waaronder de gemeente Ede, de Rabobank en logistieke dienstverleners, hebben wij toen gedacht: als we boeren die al een eindproduct maken, zoals zuivel of vlees, nou helpen met het vermarkten van die producten zonder dat daar veel schakels tussenzitten. Dan kun je ervoor zorgen dat die boeren een eerlijke prijs krijgen.” Bij Boerenhart zijn nu veertien verschillende boeren en producenten aangesloten, die allemaal ook mede-eigenaar zijn van de coöperatie. Anderhalf jaar na de start van de organisatie leveren zij hun producenten aan twintig horecabedrijven, tien retailbedrijven en verschillende cateraars in de Gelderse Vallei en de Veluwe.

"De gemeente Ede heeft een 'leading role' gespeeld in de oprichting van Boerenhart"

De oprichting

Bij de oprichting heeft de organisatie een kleine subsidie ontvangen, maar verder staan zij nu op eigen benen. “Verder zijn wij gewoon een normaal bedrijf, zonder subsidies of sponsoringen,” aldus Pieter Vink. De gemeente Ede is trekker geweest van het project. “Toenmalig wethouder Breunis van de Weerd heeft de partijen bij elkaar gebracht en de gemeente Ede heeft een ‘leading role’  gespeeld in de oprichting van Boerenhart.” Op 2 december 2015 werd de eerste regionale streekhoek bij de Emté in Ederveen geopend door wethouder Willemien Vreugdenhill. De gemeente Ede stimuleert het gebruik en de verkoop van lokale producten.


Criteria

Om als boer aangesloten te zijn bij Boerenhart moet wel aan een aantal eisen worden voldaan. Pieter Vink stelt als ondergrens het ‘Vallei Boer Bewust’ keurmerk. “Hier in de regio geldt dat keurmerk. Daar zitten zeven criteria aan verbonden waar boeren op getoetst worden, waaronder maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Wanneer aan die criteria wordt voldaan kan een boer met ons meedoen.”

 

"Wij hebben maar één schakel ertussen zitten en dat betekent dat de boer een betere prijs krijgt"  


Winst

Boeren maken meer winst wanneer zij hun producten aan Boerenhart leveren dan aan bijvoorbeeld de Albert Heijn. “Wanneer boeren hun producten aan ons leveren halen ze een hele hoop schakels er tussenuit. Normaal gesproken gaat het product eerst van de boer naar een groothandel dan naar een bedrijf die het moet vervoeren en dan pas komt het terecht in de winkel. Dat gebeurt bij ons niet. Wij hebben maar één schakel ertussen zitten. En dat betekent dat de boer een betere prijs krijgt,” vertelt Pieter Vink. 

 

Het vooruitzicht

Er komt tegenwoordig steeds meer vraag naar streekproducten. “Mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt en of ze dit ook kunnen vinden in hun buurt. Dat is een trend die zich steeds verder doorzet,” aldus Pieter Vink. Hij is ervan overtuigd dat dit format iets is waar meerdere gemeentes in de toekomst iets aan zullen hebben. “Ik denk dat voor dit soort concepten de komende jaren steeds meer plek komt. Als er een professionele organisatie staat dan denk ik dat daar iets moois uit kan voortvloeien met de boeren in de regio.”