sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

'Over de datum' straks verleden tijd

Wageningen- Bedorven voedsel, volgens staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) gaat dit in de toekomst een stuk minder voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er geen THT(ten minste houdbaar tot) datum op producten staat, er maar liefst 12 procent minder voedsel wordt verspild. Als er in plaats van een houdbaarheidsdatum de term ‘lang houdbaar’ op staat, daalt de verspilling zelfs met 31 procent.

Martijn van Dam pleit al langer voor een dergelijke actie tegen voedselverspilling. Jaarlijks wordt er per persoon zo’n 47 kilo voedsel per jaar weggegooid. Deze voedselverspilling is moeilijk tegen te gaan, aldus het onderzoek. Ook veel producten die lang houdbaar zijn, worden verspild.

Hilke Bos-Brouwers, onderzoekster bij de Wageningen University & Research (WUR): "Consumenten hechten veel waarde aan voedselveiligheid en zijn bang ziek te worden van producten die misschien niet meer goed zijn’’. Vaak worden lang houdbare producten onnodig weggegooid, ook als het gaat om koffie, pinda’s of honing.

Europese wetgeving

Volgens de Europese wetgeving hoeven alleen producten die op een speciale lijst staan geen datum op het etiket te hebben. Staatssecretaris Van Dam wil deze lijst fors uitbreiden met producten als macaroni, spaghetti, couscous en rijst. Als het aan Van Dam ligt zullen we dus geen houdbaarheidsdatum meer op deze producten vinden, maar de term ‘lang houdbaar’.

Er is een onderscheid tussen THT en TGT. De THT(ten minste houdbaar tot) afkorting is te vinden op producten die lang houdbaar zijn. De TGT(te gebruiken tot) afkorting vinden mensen op producten die in de koelkast bewaard moeten worden.

Cijfers

In 2014 werd er door de consument 800 miljoen kilo voedsel verspild. De Nederlandse overheid wil dit voor 2030 halveren. Slechts 38% van de consumenten zijn bekend met de verschillen tussen TGT en THT producten. Gemiddeld 16%  gooit direct het product weg na het verstrijken van de THT datum.

Het Voedingscentrum heeft berekend dat het wegnemen van de misverstanden over de datums, die op de producten staan, naar schatting 238 miljoen kilo voedselverspilling per jaar kan tegengaan. Dit komt neer op 14 kilo per persoon, per jaar.

The Green Deal

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Wageningen University & Research(WUR), de overheid en andere landelijke organisaties. De Green Deal, 'over de datum', is de context waarin het bedrijfsleven en de Rijksoverheid samen naar oplossingen zoeken tegen voedselverspilling.  


"De WUR speelt hierin een ondersteunende rol en vult aan met verder onderzoek’’, zegt Hilke Bos-Brouwers.
Het onderzoek ligt nu bij de ministeries, waar gekeken wordt naar de mogelijkheden om verspilling tegen te gaan.