sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Ook een hapje?

Het varkenshaasje ligt lekker te sudderen in het vet. Maar ineens schiet het door je hoofd: Hoe is het dit varkenshaasje vergaan? Heeft het diertje een mooi leven gehad? Oftewel: Hoe diervriendelijk en biologisch is dit haasje nu echt?

In de wereld van alledag is iedereen steeds meer bezig met voedselconsumptie. Maar, waar zijn we eigenlijk zuiniger op? Onze portemonnee, of de dieren? Marco Groenewoud en Kitty van Groos vertellen hun verhaal in deze Bordcast

De twee vleeseters vertellen waarom zij kiezen voor een bepaald soort vlees. Marco Groenewoud, SPH student op de Christelijke Hogeschool Ede, kiest niet voor biologisch vlees.

Kitty van Groos, initiatiefneemster van de Stadsvarkens in Ede, kiest daar wel voor. De verdieping komt van Herman Vermeer, onderzoeker bij de Wageningen University & Research.

Het grootste probleem bij biologisch vlees is de prijs. Marco Groenewoud zou graag biologisch willen eten, maar het is voor hem "te duur". Kitty van Groos vindt de prijs van het vlees ook niet mals, maar heeft een oplossing: "We eten gewoon minder vaak vlees, maar wel biologisch."

Dierenwelzijn

Het grootste pijnpunt van het 'normale', gangbare varkensvlees is het dierenwelzijn. Dit staat bij de biologische varkenssector (iets) hoger in het vaandel dan bij de gangbare.

Volgens biologisch vleeseter van Groos heeft dit met ons zelf te maken: "Mensen denken niet meer aan dierenwelzijn, maar ook niet meer aan eigen welzijn."

"Biologisch vlees bevat namelijk iets meer omega 3-vetzuren, waardoor het net iets gezonder is. Het verschil is wel minimaal," zegt onderzoeker Herman Vermeer.

Gooi de deuren open

De onderzoeker vindt het af en toe ook gek. Volgens hem wordt het 'ganbare' vlees (zeker de kiloknallers) vaak verkocht voor prijzen waar de boer nooit een goede prijs voor kan krijgen om bijvoorbeeld meer te investeren in het welzijn van zijn varkens. 

Iets wat daarbij aansluit is transparantie, iets wat volgens van Groos weinig boeren in de varkensindustie echt goed doen: "Transparantie is iets wat veel mensen graag willen: we willen zien wat er gebeurt achter de deuren van de boerderij. Wat mij betreft kunnen boeren de deuren niet vaak genoeg open gooien." 

Vermeer begrijpt goed waarom sommige boeren hun deuren sluiten voor het publiek. Er zijn namelijk journalisten geweest die te ver gingen in hun zoektochten naar misstanden in de stallen. "Als ze 's nachts stiekem met een camera naar binnen gaan, dan vinden ze bijvoorbeeld altijd wel zieke varkens." 

"Er bestaat geen boerderij waar alle dieren kerngezond zijn. Daar zijn ze dan ook op uit, en laten alleen die zieke varkens zien. Het publiek krijgt zo een enorm vervorm beeld," vermeld Vermeer in deze Bordcast.

Er zijn gelukkig genoeg boeren die hun deuren open hebben staan voor het publiek. Zo kan je op deze website vinden bij welke boerderijen je (vrijblijvend) langs kan komen. Een mooi initiatief om het publiek te laten zien hoe het er echt aan toe gaat in de varkensstal.

Dit was ons eerste item. Het doel van ons onderzoek is nog steeds om de consument duidelijker te maken hoe het in de varkensstal aan toe gaat, maar ook wat het verschil is tussen biologisch en niet-biologisch (varkens-)vlees. Volgens biologisch vleeseter Kitty van Groos kan je namelijk het verschil echt proeven!

 Teaser trailer - Marco houdt van vlees

 

Discussieer mee Wat is jouw keuze? Biologisch, of niet?