sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

“Hedendaagse verspilling is een gevolg van ons gedrag”

Over enkele minuten zal Toinne Timmermans zijn publiek in Wageningen inlichten over de oorzaken, gevolgen en oplossingen voor voedselverspilling in de wereld, of in ieder geval in Nederland. Toinne zet zich samen met andere ondernemers in voor een drastische vermindering van voedselverspilling. Waarin hij Wageningen ziet als een ‘levend laboratorium’, vol potentie.

Zeker zuinig

Het geluid van uitgewisselde verwachtingen, verse koffie en iets minder ‘verse’ koekjes. De ontvangstzaal vult zich voorzichtig met een nieuwsgierige menigte die voorzichtig hun verwachtingen bespreken. Even later nemen de aanwezigen plaats in de presentatiezaal. ze krijgen te horen dat de koekjes die bij de koffie en thee geserveerd werden bijna over de datum waren. Een gedachte die sommigen doet gruwelen. Ook al weten zij inmiddels dat de koekjes lekkerder smaken dan de woorden ‘bijna over de datum’ ooit kunnen illustreren. Echter moet er op een lezing over voedselverspilling ook het goede voorbeeld gegeven worden: zuinig omgaan met voedingsmiddelen.

Toinne Timmermans Lezing Voedselverspilling Wageningen

Kijk naar jezelf

Vanaf het moment dat Toinne Timmermanas begint te spreken, vraagt hij deelname van zijn publiek. Hij is bewust van de opvattingen die de mensen gaan horen en staat open voor discussie. Gedurende zijn hele toespraak vliegen er vingers in de lucht van vragenstellers. Een zaal vol volwassen mensen verandert in een schoolklas vol nieuwsgierigheid. Een logisch gevolg wanneer mensen overladen worden met nieuwe, schokkende informatie, andere denkwijzen en zelfs gegeneraliseerde ‘beschuldigingen’, want verspilling tegengaan begint bij jezelf. Bij de vraag waarom mensen in de zaal zijn, reageert het gros van het publiek als ‘echte Nederlanders’: voedselverspilling is geld besparen. In zijn interactieve monoloog stelt Toinne echter dat geldbesparing een grote motivatiebron zou moeten zijn, maar deze motivatie haar kracht verloor aan gedrag en gewoonten. Wij hebben voedsel in overvloed, het besef dat dat niet overal ter wereld het geval is, leeft niet genoeg. “Als we beseffen hoeveel waarde voedsel eigenlijk heeft, zal de verspilling hiervan sneller dalen. Iets wat waarde heeft verspillen we minder snel”, preekt Timmermans. “Onze gewoontes bepalen hoe we tegenwoordig met voedselverdspilling omgaan. We nemen eten en drinken en de productie hiervan eigenlijk voor lief. Ook omdat we de impact niet direct kunnen waarnemen. Grote kans dat de luisteraars aanwezig niet eens last zullen hebben van de gevolgen van hun eigen voedselverspilling”.

“Samen tegen voedselverspilling”

Toinne werkt met verschillende ondernemers aan het project: Samen Tegen Voedselverspilling. Zij streven naar een vermindering van 50% in verspilling voor het jaar 2030. “De strijd tegen voedselverspilling vraagt om een consistente, gecoördineerde aanpak”, weet Timmermans.

Het publiek stelt continu vragen. Mensen vragen zich af waarom machtige bedrijven niet meer initiatief nemen om de maatschappij in te lichten, waarom bepaalde methodes beter werken dan anderen. Ondertussen noemen mensen duidelijke voorbeelden waarom zij niet zoveel verspillen als de gemiddelde Nederlander. De integriteit van deze mensen niet in twijfel getrokken, maar dit geluid is één van de grote problemen in de strijd tegen voedselverspilling. Iedereen verspilt, “maar wij doen dat minder dan anderen, hoor”, is wat de gemiddelde verspiller overtuigend vertelt. We moeten het probleem aanpakken bij de bron, de mensen zelf. Niet alleen in Wageningen, maar iedereen dichtbij en ver weg van het ‘levende laboratorium’.


 

Yes, Jumbo!

Er missen bedrijven die zich als autoriteit opstellen om de mensen in te lichten. Daarnaast weten de mensen het tegenwoordig zelf heel goed, ook al wordt het verhaal wetenschappelijk onderbouwd. “Wetenschap is tegenwoordig ook maar een mening”, zegt Toinne lachend. In ieder geval zijn de mensen in de zaal het met hem eens. Er zijn gelukkig ook bedrijven die het wel goed doen. De McDonald’s in Nederland heeft in een jaar tijd de voedselverspilling gehalveerd. Daarnaast opende de Jumbo in Wageningen in samenwerking met de Universiteit (WUR) en voedselplatform ‘Verspilling is Verukkelijk’ het eerste anti-verspillingsschap in de supermarkt. Het schap presenteert producten, gemaakt van voedsel dat van verspilling wordt gered. Producten zoals bier van oud brood en soep van de kontjes van tomaten. Toinne laat trots een foto zien van alle ondernemers die voor het verspillingsschap poseren. Naast Toinne is er nog een man in de zaal die herkend wordt van de foto, Joost Ijsdellmuide. “Alleen heb ik die man nog nooit gezien!” Zegt Toinne, de zaal lacht met hem mee. Joost was er slechts per toeval. “Ik was gewoon boodschappen doen en ging eens kijken wat er aan de hand was. Ineens sta ik op die beroemde foto.”

Oud brood en bier

Toinne Timmermans Voedselverspilling Wageningen Biertje

Na een luid applaus voor Toinne verzamelen mensen zich weer in de ontvangstruimte. In samenwerking met de vakschool en de WUR worden er verrukkelijke hapjes geserveerd van – hoe kan het ook anders – de meest verspilde producten. Zoals oud brood uit de oven gevuld met mosterd, crème fraiche , ui, kaas en bacon. Het ‘soepbroodje’ is een vast onderdeel van het restjes-menu van Cynthia Nieto, vierdejaars student van de vakschool. “Daar zijn we op school heel erg mee bezig: Wat gebruik je, wat gooi je weg, wat kun je besparen? Ik heb elke week een restjes-menu. Dan krijg je voor 15 euro gewoon een heel lekker 3-gangen menu, volledig gemaakt van de restjes van die week. Daar zijn mensen heel positief over”, zegt de gastvrouw van de hapjespresentatie. Naast de soepbroodjes genieten de mensen van ‘verstoten-fruit-smoothies’ en koud bier, gebrouwen uit oud brood. Het frisse blonde biertje is de perfecte afsluiting van een ontspannen, leerzame avond. Aangevuld met krokante ‘oud-brood-frietjes’ worden de waarnemingen van de avond nog eens uitvoerig besproken. Ook Toinne is druk bezig met individuele vragen beantwoorden. Bij het verlaten van het pand krijgt iedereen ‘goody-bak’ tegen voedselverspilling: het ‘keukenmaatje, helpend bij het afmeten van verschillende voedselwaren, zoals pasta. Daarin zit nog een koelkaststicker, waarop men af kan kijken wat er in en buiten de koelkast bewaard moet worden.