sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Klare wijn schenken

Afgelopen periode hebben wij als redactie 'Wijn in de Vallei' alles onderzocht over wijn op het gebied van klimaat en economie. Nu gaan wij ons onder andere richten op het imago van de Nederlandse wijnindustrie.

De warme nazomer van 2016 heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse wijnindustrie kan floreren. De Nederwijn is in opkomst. De afgelopen tien weken zijn wij druk bezig geweest om alles te weten te komen over de Nederlandse wijn en zijn concurrerende positie. We hebben onder anderen gesproken met een vinoloog, een wijnboer uit Nijkerk en een wijnboer uit het zonnige Frankrijk.

Cijfers

Dertig jaar geleden waren er maar weinig mensen die dachten aan het maken van wijn op Nederlandse bodem. Tegenwoordig zijn er in heel Nederland 170 commerciële wijngaarden, waarvan maar liefst zeven in de Vallei. Samen nemen deze wijngaarden 260 hectare land in beslag. Dat is natuurlijk niets in vergelijking met de 800.000 hectare die in wijnland Frankrijk te vinden is.  

Klimaat

Wijnbouw wordt voor Nederlanders steeds interessanter. In Nederland was het klimaat voorheen niet bijster geschikt voor de wijnbouw, maar de klimaatverschuiving komt zeker ten goede aan de oogst. Waar het in Zuid-Europa vaak perfect weer was voor wijnbouw, wordt het daar nu vaak te heet onder de voeten.

Economie

Een wijngaard runnen is absoluut geen vetpot. Arbeid is duur, de kosten zijn duur en daarom wordt er vooral geteerd op vrijwilligers. Voor veel wijnboeren is het runnen van een wijngaard dan ook hobbymatig. Vaak hebben zij hier nog extra werk bij. Er zijn maar enkele wijnboeren die kunnen leven van het produceren van wijn. Wat doen die wijnboeren anders die wel hun brood kunnen verdienen met wijn maken? Door middel van onderzoek hopen wij daar antwoord op te kunnen geven.

Imago

Er kleeft nog steeds een slecht imago aan de Nederlandse wijn. In een interview met Ibert van der Waal, vinoloog en docent aan de wijnacademie, kwamen wij erachter dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de Nederlandse wijnindustrie. “Ik zie wel eens mensen die verbaasd naar een Nederlandse fles wijn kijken. Dat bestaat toch niet, zeggen ze dan.” In het aankomende blok zullen wij dan ook zeker het imago van de Nederlandse wijn onder de aandacht brengen.

Een kijkje bij het alcoholschap van de lokale supermarkt leert ons dat lokaal speciaalbier erg in trek is bij de bevolking. Kan wijn dit ook bereiken? Dat er een speciaal schap komt met 'wijn uit de regio'?

Op reis

Binnenkort gaan wij op reis naar Brussel. Daar gaan wij ons verdiepen in de wet- en regelgeving van wijn. In een interview met een Europarlementariër op het gebied van landbouw en voedselkwaliteit willen wij erachter komen welke (Europese) regels er verbonden zijn aan het maken van wijn en wie controleert dat. En hoe wordt de burger beschermd voor de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt?

Toekomst

De komende tien weken nemen wij u nog dieper mee het glaasje in. Onze centrale vraag is: “Heeft de Nederlandse wijn toekomst?” Is de Nederwijn een afstervende markt of een opkomend verdienmodel? Met als doel voor ogen een beeld te scheppen van de Nederlandse wijnindustrie. 

Volg ons via Facebook om op de hoogte te blijven van het dossier. Via dit kanaal kunt u ook contact met ons opnemen voor tips, vragen en suggesties. Lees hier alle verhalen van de wijnredactie.