sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Een smaakvolle en kennisrijke lezing

Proeven, ruiken en luisteren, dit gebeurde allemaal bij de ‘Keuken van de 16e eeuw’. Een lezing op zaterdagmiddag 30 maart, gegeven door Manon Henzen over allerlei gerechten en eetgewoontes uit de 16e eeuw.

Bij binnenkomst komt een geur van onbekend eten je tegemoet en je blik valt gelijk op een tafel die gevuld is met allerlei bijzondere kruiden en gerechtjes. Veel mensen hebben met een kopje koffie of thee in de hand al plaats genomen en zitten al kletsend te wachten tot de lezing begint.

De lezing wordt de ‘Keuken van de 16e eeuw’ genoemd. Deze naam heeft alles te maken het jubileum wat op dit moment in Veenendaal gaande is. Dit jaar staat namelijk in het teken van Gilbert van Schoonbeke. Hij is een van de mensen waar wij het ontstaan van Veenendaal aan te danken hebben en het is dit jaar 500 jaar geleden dat hij geboren is.

Manon Henzen is historicus en dol op koken, ze heeft daarom ook veel kennis van de keuken van vroeger en laat dit aan de hand van haar presentatie goed merken. Door veel beeldmateriaal van voorwerpen uit die tijd, maar ook schilderijen waarop de maaltijd werd afgebeeld, wordt het verhaal op een mooie wijze verteld. Zo laat ze dan ook op een leuke en interessante wijze zien wat nu eigenlijk de grote verschillen zijn tussen toen en nu.

Verder is het grote verschil tussen arm en rijk aan bod gekomen. Het bijzondere aan dit verschil in deze tijd is dan ook dat de één liep te pronken met zijn fazant terwijl de ander ondertussen blij was met alleen zijn brood.

Naast alle interessante verhalen over het eten, is de middag ook nog eens zeer interactief. Er kunnen namelijk te allen tijde vragen gesteld worden en mensen voegen zich massaal in het verhaal van Manon. Dit doen ze door hun eigen mening over het verhaal te geven en hun eigen kennis over deze tijd mee te delen, wat zorgt voor leuke interactie.

De smaakpapillen van de mensen worden ondertussen ook nog getest doordat er kleine gerechten uit de 16e eeuw waren klaargemaakt. Deze worden tijdens het verhaal van Manon rondgegeven zodat de mensen zelf kunnen proeven wat er nu eigenlijk in die tijd gegeten werd. Mensen delen hun verschillende meningen met elkaar en merken dan ook op hoe het in de tussentijd allemaal veranderd is. Zo was bijvoorbeeld de augurk in die tijd veel zuurder dan dat hij op dit moment is. Verder komen er ook allerlei verschillende soorten fruit langs die wij tegenwoordig helemaal niet meer kennen en wordt er aan kruiden geroken die bij velen ook geen belletje laten rinkelen.

Na veel kennis op te hebben gedaan en de smaakpapillen weer te hebben getest, lopen de mensen weer enthousiast terug naar de tafel met koffie en thee. Er word verder gepraat over de bijzondere smaken die zij net hebben geproefd en verdere kennis word gedeeld. Een middag voor de echte kookliefhebber én voor wie wilde weten hoe het eten uit de 16e eeuw nu eigenlijk smaakte.