sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

De kleur van mijn wijn is niet rood of wit, maar zwart.

Als journalist hop je van onderwerp naar onderwerp, het ligt er maar net aan wat het nieuws van de dag is. Het gebeurt maar zelden dat ik de tijd kan nemen om echt in een onderwerp te duiken. Maar als je dat wel echt doet dan gaat er een compleet nieuwe wereld open. Sinds september ben ik met mijn redactie bezig geweest met Nederlandse wijn en ik heb meer geleerd over de industrie dan ik ooit uit een boek had kunnen halen. Als je echt wil weten hoe de druif in de stok steekt dan zul je toch echt in gesprek moeten gaan.

 

De vraag die wij probeerden te beantwoorden luid: Zit er toekomst in de Nederlandse wijn? Alles daarover kunt u vinden in ons dossier, maar als ik na alles wat ik heb gehoord zelf naar een antwoord ga kijken dan ziet het er donker uit. Het klimaat veranderd, de zeespiegel stijgt en het wordt warmer. Die warmte maakt Nederland in theorie het wijnland van de toekomst. Maar dan kijk je nog niet naar andere factoren die meespelen, de grond bijvoorbeeld. De kleigrond in Limburg is zeer geschikt voor wijnbouw, maar in andere delen van Nederland is dat veel minder het geval. Daar zal dan harder gewerkt moeten worden om hetzelfde resultaat uit de grond te krijgen en dat vormt ook weer een financieel probleem. Arbeid is duur in Nederland en dat zal het ook blijven. Dat gepaard met de grote hoeveelheid arbeid zorgt ervoor dat de kosten hoog zijn en blijven, geen rooskleurig toekomstbeeld dus.

 
Voor een klein land als Nederland zijn we opvallend goed in veel dingen, wereldklasse zelfs. Denk aan onze waterverdediging, bagger bedrijven en grote concerns als Shell en Unilever. Maar we zitten ook met veel beperkingen op sommige gebieden. Die beperkingen maken het verbouwen van wijn in Nederland en erg bewerkelijke en dure bezigheid. En dan heb je nog steeds niet de kwaliteit die andere landen veel goedkoper kunnen leveren. Dus zit er toekomst in de Nederlandse wijn?

Ja, ik denk het wel. Maar niet als tegenhanger van goede wijnen in het buitenland. De meeste Nederlandse wijnen zullen middelmaat blijven. Misschien geen concurrentie voor een Frans wijntje, maar middelmaat kan ook erg lekker zijn. Alleen wel erg duur.