sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

De druif als topatleet

Een nieuwe ontwikkeling in de wijnbranche is het verbouwen van druiven in kassen. Hierbij creëer je een optimaal klimaat, waardoor de druif perfect kan groeien. Joep van Schaijk, eigenaar van Wijnerij De Belaeving, is één van de eersten in Nederland die wijndruiven verbouwt in kassen. Hij ziet het als een oplossing, maar heeft het ook een keerzijde?

“Ik denk dat wijnbouw in kassen gedeeltelijk de toekomst is. Het is een heel ander type wijn, ik denk dat het nog wel revolutionairder is dan wij zelf verwacht hadden. Het zal nooit de complete wijnbouw kunnen vervangen, maar het zou toch wel een oplossing kunnen zijn om de strijd aan te gaan met het vochtige Nederland.”

Van Schaijk verhuurde zijn kas van 1,5 hectare eerst aan een plantenkweker. Maar hij stopte in 2014. “Toen hebben we besloten om er zelf iets mee te gaan doen”, vertelt Van Schaijk. “We zaten eerst te denken aan blauwe bessen, maar mijn vrouw en ik vonden dat te makkelijk. Toen zijn de wijndruiven in beeld gekomen. We hebben in Nederland het probleem dat we niet het goede klimaat hebben, er is veel regen. We hebben besloten om edele druivenrassen te zoeken om in de kas te verbouwen.”

Het bleek dat bijna niemand wijndruiven in een kas verbouwd. “Dat kan ik tot op de dag van vandaag nog niet geloven. Vooral omdat Nederland een tuinbouwnatie is, we doen alles in de kas.”

Als grootste voordeel noemt Van Schaijk dat je geen slecht wijnjaar meer hebt. “Daarnaast kan je biologisch werken, de planten zijn beschermd en we hoeven niet te spuiten. De plant voelt zich op zijn gemak en groeit zonder stress. Het nadeel is de investering. Maar het ziet er wel naar uit dat het rendabel te maken is. De voordelen zijn groter dan de nadelen.”

Romantiek

Een nadeel van wijn uit kassen kan zijn dat men het ervaart als nep, waarbij de romantiek verloren gaat. Wijn in de Vallei ging in gesprek met enkele wijnliefhebbers over deze stelling:

“Uiteraard zal er verschil zijn in suiker en zuurgehalte wat zich zal uiten in een andere smaak. Het kweken in kassen heeft één groot voordeel: met name de weersinvloeden en dus minder afhankelijk van de natuur. Maar of dat nou gekoppeld moet worden aan romantiek, dat weet ik niet. Ik denk wel dat het minder avontuurlijk is in de zin van afhankelijkheid van de natuur”, vertelt Gerard van Dalen, wijnliefhebber.

“Helemaal niet wat mij betreft. Ik heb liever een wijn uit kassen die in veel gevallen beter zal zijn dan mijn druiven buiten in de achtertuin. Wat mij betreft zit die romantiek veel meer in het moment waarop je wijn drinkt, met wie, in welke setting etc. Maar dat is mijn beleving”, zegt Eric Tuijp, hobbywijnmaker.

 “Maakt wel degelijk uit, wijnstokken kunnen diep wortelen. De smaak heeft te maken met de ‘terroir’ zoals de Fransen zeggen; de ligging, expositie, de grondsoort, het klimaat. Dat geeft elke regio zijn unieke smaak, waar bepaalde druivensoorten bij horen. Heeft niets met nep of beleving te maken, maar met ‘wijncultuur’”, aldus Alexander de Koning, wijnliefhebber.

Nieuwe smaak

“De eerste ervaring die we hebben gehad is dat de druiven een totaal nieuwe smaak geven. We hebben hier diverse journalisten gehad die behoorlijk enthousiast waren. Het was natuurlijk een gok wat de druiven gingen doen en wat de grond aan smaak meegeeft en het plaatje blijkt goed te bevallen. Dat is een hele opluchting geweest”, zegt Van Schaijk.

Hij denkt dat wijnbouw in kassen een oplossing zou kunnen zijn voor wijnboeren. “De kwaliteit en de smaak van de wijn wordt bepaald door drie dingen: klimaat, ras en de grondsoort. Als je een kas hebt, dan heb je het klimaat onder controle en dan kan je ook de rassen gebruiken die de beste wijnen produceren. Totdat je gebruik gaat maken van deze rassen zal je nooit het niveau halen van de top in de wereld. Daar heb je topatleten voor nodig, planten die dat kunnen en dat in zich hebben. We zijn in Nederland op de goede weg, een aantal wijngaarden maken hele mooie wijnen. Maar als je de wereldtop wil bereiken dan heb je ook een wereld ras nodig, dat is mijn overtuiging.”

In het noorden van Europa is er vaak een tekort aan suikers en in het zuiden van Europa hebben ze door het warme klimaat vaak een tekort aan zuurtjes. “Wij zitten er een beetje tussenin, maar we neigen meer naar het zuiden van Europa. Wij imiteren alles wat er in Zuid-Europa gebeurt. We hebben daarom eerder een tekort aan zuurtjes dan een tekort aan suikers.”

Rechtvaardiging

“De stokken staan bij ons in de grond. Het enige verschil is de glazen kap. We veranderen niets aan het groeiproces. We doen niets kunstmatig, we hebben de druiven alleen tegen de Nederlandse weersinvloeden. Dat was blijkbaar voldoende om de plant zich lekker te laten voelen en dat uit zich in een enorme groei en opbrengst per hectare. Tegenwoordig is een hele grote opbrengst per hectare eigenlijk not done, je moet juist terug in opbrengst om de kwaliteit hoog te houden. En die twee dingen, kwaliteit en opbrengst, rechtvaardigen het om in kassen te telen.”

De volgende stap is dat we volledig biologisch gaan werken. Bijvoorbeeld met UV-lichten werken om bladmuis te voorkomen. “Ik ben ervan overtuig dat dit milieuvriendelijker is dan een gewone wijngaard, maar dat moet nog wel allemaal bewezen worden.”

---

Om een breder beeld te geven van de discussie over de vraag of wijn uit kassen nep is en of de romantiek dan verloren gaat, zijn een aantal screenshots van de discussie op Facebook met wijnliefhebbers bijgevoegd.

 

 

 

Discussieer mee Vindt u dat de romantiek van wijn verloren gaat als het in een kas is verbouwd?