sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Asperges, de weg van het land naar je bord

 

Niet alleen in Brabant en Limburg, ook op de Veluwe worden asperges geteeld. Een van de verkoopadressen is de 'Veluwse Aspergeboerderij' in Otterlo. Naast deze dorpsspecialiteit, verkopen ze ook lokale producten voor bij de aspergemaaltijd. Er gaat het nodige werk aan vooraf, voordat de asperges in de winkelschappen liggen.

 

Het aspergesteken is intensief werk. "Het gaat zeven dagen per week door, daarom is het moeilijk om hier Nederlandse arbeidskrachten voor te vinden. Ook jongeren willen dit niet als bijbaantje doen", aldus een winkelmedewerkster uit de familie.

 

Het aspergeseizoen duurt altijd tot 24 juni. Als je langer doorgaat, gaat de wortel van de aspergeplant kapot. Na tien jaar steken is de grond aspergemoe. In de twee jaar daarna wordt boerenkool geplant. De asperges groeien in zandgrond. Voor de smaak maakt het weinig uit als je het vergelijkt met asperges uit kleigrond. De asperges zijn wel wat zwaarder en vetter omdat de grond dat ook is.zandgrond aspergeboerderij middelgroot                  

 

 Als de asperges van het land zijn gehaald, moeten ze worden geschild. Veel van dat werk doen Poolse seizoensarbeiders. Ook steken zij de groenten. Sommigen werken hier al jaren. Gedurende het aspergeseizoen wonen ze ook op de boerderij.    

   

 

aspergekratten uitgesneden 23 mei

                                                                  

 

De asperges kunnen worden verkocht en gekookt. Ook restaurant 'De Waldhoorn' koopt asperges bij de 'Veluwse Aspergeboerderij'.  

 

 

Tijd om te koken. Er wordt goed gekeken of de asperges al zacht genoeg zijn.

     

 

De laatste hand wordt gelegd aan de maaltijd.

 

“We serveren eigenlijk altijd deze recepten”, aldus eigenaar Jan Willem Bloem. Als asperges het hele jaar te koop zouden zijn, wilden mensen misschien weleens wat anders. Nu is dat niet zo.           We hebben het weleens geprobeerd, maar dat was geen succes."

aspergemaaltijd Waldhoorn

 

Voor wie zelf wil koken, is er ook een divers asperge-assortiment. In de boerderij zijn onder andere eieren, vlees en sauzen te koop. Volgens Gert van den Broek, de eigenaar van de boerderij, is de Duitse Lukullsaus het lekkerst. Duitse toeristen kopen de saus regelmatig, omdat deze niet in Duitsland te koop is.

 

De winkel verkoopt eveneens diverse wijnen voor bij de aspergemaaltijd. Enkele daarvan zijn een biologische wijn met peer- en perzikaroma en een rode wijn met bosvruchtenaroma. 

 

     Een blik op de winkel.

       

 

Dit verhaal is onderdeel van ons dossier. Kijk en klik op de kaart voor meer verhalen over Otterlo.