sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

"Wij zijn donkergroen"

In een kleine loods in Amersfoort staan op donderdagochtend al enkele kratjes groenten opgestapeld. De loods is het verkooppunt van het Voedselkollektief Amersfoort. Hans Hubregtse is een van de leden van het collectief. “Al het voedsel is biologisch en komt hier uit de omgeving,” vertelt hij, terwijl hij een cherrytomaatje uit een van de kratten proeft. Het is de eerste lading van dit jaar.

Hans Hubregtse

VOKO

Betaalbaar biologisch voedsel, dat is waar het Voedselkollektief Amersfoort, VOKO, voor staat. “Op deze manier helpen we ook de kleine telers,” vertelt Hans Hubregtse. “Die kunnen kleine hoeveelheden vaak moeilijk kwijt.” Drieëntwintig telers en boeren leveren groenten, zuivel en vlees voor bijna 150 leden. Ze zijn echter niet altijd allemaal actief. “Leveranciers kunnen tot zondag het aanbod van de komende week opgeven en daar wordt een bestellijst van gemaakt. Dan kunnen leden tot woensdag hun bestelling doorgeven.” 

 
Niet alle leden bestellen altijd, maar er zijn toch al gauw vijftig bestellingen per week. “Afgelopen zomer hadden we soms wel honderd bestellingen per week, maar dan kom je plek tekort in de winkel en het wordt onoverzichtelijk.” Ook te weinig bestellingen kan een probleem zijn, zowel voor de leveranciers als het collectief zelf. “Bovenop de prijs van de boeren komt 10% voor de huur van het pand en brandstof voor de auto’s die alles ophalen. Bij een tekort aan bestellingen wordt het moeilijk om dat te kunnen betalen.

 

"Het is makkelijk om het overzicht kwijt te raken."

 

Samenwerking

Omdat het een collectief is, wordt alles geregeld door de leden zelf. “We proberen zoveel mogelijk de taken te verdelen,” vertelt Hans. Zo is er een team dat de voorraden van de boeren elke week inventariseert, een bestellijst opstelt en de bestellingen van de leden aanneemt. Daarnaast is er nog het ophaalteam, dat op donderdagochtend langs de leveranciers gaat. Ook zijn er meerdere winkelteams. Die winkelteams zijn verantwoordelijk voor het opzetten en opruimen van de winkel en de verkoop op donderdagavond en vrijdagmorgen. 


Hans zorgt vooral voor de communicatie, onder andere tussen de teams. “Het is makkelijk om het overzicht kwijt te raken, omdat ieder team op een ander moment werkt.” Verder houdt hij zich bezig met bijvoorbeeld de werving van nieuwe leden. “We hebben een mix van jonge en oude leden. Leden met kinderen vinden het vaak wel moeilijk de taken met het dagelijks leven te combineren.”


De winkel

In de winkel worden op donderdagmiddag alle producten per leverancier uitgestald op stellingen en schragen. Leden kunnen hun bestelling komen halen en eventueel nog meer meenemen. Betalen gebeurt contant of via bank-app. “We hebben wel nagedacht over een pinapparaat, maar dat kost geld en dit werkt ook.”


Er is vaak meer voedsel dan er besteld is en er wordt geprobeerd dat zoveel mogelijk te verkopen. “Klein overschot geven we nog weleens weg hier in de WAR.” De WAR is waar de loods gevestigd is en waar verder ook werplaatsen, ateliers en kantoren gevestigd zijn. Groter overschot wordt soms aan 'Het Lokaal' verkocht, een combinatie van een restaurant en winkel dichtbij de WAR. “Zij zijn grotendeels biologisch. Er wordt weleens gezegd dat zij lichtgroen zijn en wij donkergroen, omdat wij volledig biologisch zijn.” 

 

"Van dit eten weet ik waar het vandaan komt." 

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid, dat vindt Hans Hubregtse belangrijk. “Ik vind het maar niets dat levensmiddelen en dieren door het hele land gesleept worden.” Dat is ook een van de redenen dat hij zich bij het collectief aangesloten heeft. Dat deed hij ongeveer een jaar nadat het opgericht werd, nu zo’n zeven jaar geleden. “Ik vind biologisch eten belangrijk en het gaat ook om vertrouwen. Van dit eten weet ik waar het vandaan komt.” 


Zelf verbouwt hij ook wel groenten. “Ik heb onder andere zelf winterpostelijn geteeld dit jaar, dat is ook heel lekker.” In de winter is er minder aanbod, daarom leveren ze van januari tot en met maart maar een keer in de twee weken. “We zijn aan het proberen een groter aanbod te krijgen voor die periode. Er zijn wel gewoon groenten in de winter, zoals boerenkool.” 

 

Concurrentie

In de tijd dat het collectief opgezet werd, waren er nog niet zoveel biologische winkels. Maar het worden er steeds meer. “We zijn daarom wel serieus bezig om leden te behouden. Qua prijs kunnen gewone biologische winkels niet met ons concurreren, maar het is wel makkelijker dan het collectief.” Daarom heeft het VOKO ook informatieavonden. "Aankomende donderdag hebben we er weer een, daar hopen we weer een paar nieuwe leden mee te werven."