sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

"Ik vind het belangrijk om het goed te doen"

De afgelopen weken zijn wij als redactie Jong&Duurzaam bezig geweest met het onderwerp duurzaamheid onder jongeren. De afgelopen tijd komt namelijk steeds meer in het nieuws dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid, maar is dat ook daadwerkelijk zo? De redactie Jong&Duurzaam nam de proef op de som.

Er zijn een hoop voor- en tegenstanders als het aankomt op duurzaamheid, maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Corné van Dooren werkt bij het Voedingscentrum en hij legt uit wat duurzaamheid daadwerkelijk is. “Wij verstaan onder duurzaam eten dat je eet met respect voor mensen, dieren en milieu. Wat dieper uitgelegd is dat je een voedingspatroon hebt met bewustzijn voor het milieu. Wij gaan er vanuit dat je denkt aan jezelf, je mensen en vooral aan de toekomst”, zo vertelt Corné.

Waarheid

Steeds meer mensen gooien hun levensstijl om zodat ze duurzaam kunnen leven, maar er zijn ook steeds meer criticasters die hun ongenoegen uiten over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Eén van die tegenstander is Tiny van Boekel, die zich al jaren kritisch uitlaat over duurzaamheid. Van Boekel is hoogleraar zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit en de criticaster is van mening dat het niet goed is dat er zo’n grens is tussen de voor-en tegenstanders van duurzaamheid. “Je hebt groepen die het allemaal wel goed vinden en groepen die heel kritisch zijn”, zegt Van Boekel die het met geen een van de partijen eens is. “Volgens mij ligt de waarheid ergens in het midden. Ik denk wel dat het anders moet met ons voedsel-productiesysteem, maar dan hoef je niet de hele levensmiddelenindustrie aan de kant te zetten.”

Femke Zijlstra studeert aan de Christelijke Hogeschool Ede en leeft bewust duurzaam. Wij gingen met haar in gesprek en zij gaf bijvoorbeeld aan geen vlees te eten. “Vlees versta ik niet onder duurzaam, omdat dat veel water nodig heeft om te produceren. Maar eten met het seizoen is wel duurzaam”, zegt Femke, die het soms wel lastig vindt om als student duurzaam te leven. “Duurzame producten in de winkel zijn meestal al een stuk duurder en dat is wat minder voor een student. Bovendien ga je als student ook uit, dus dan is het ook niet altijd even makkelijk”, zo vertelt Femke.

Interessant? - Lees hier dan meer van de interviews met Femke en Tiny

“Duurzame producten in de winkel zijn meestal al een stuk duurder en dat is wat minder voor een student. Bovendien ga je als student ook uit, dus dan is het ook niet altijd even makkelijk”

Hoge prijs

Tim Gruppe, eigenaar van lunchroom Bagels&Beans in Ede geeft ook aan dat duurzaam eten vaak niet de meest goedkope keuze is. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat duurzaam geproduceerd eten vaak veel arbeidsintensiever is. “Het is jammer voor studenten, aangezien zij wel vaak bewust duurzaam willen gaan leven.” Aangezien het volgens Tim wel belangrijk is dat er meer mensen zich bezig gaan houden met duurzaam eten, bieden ze bij Bagels&Beans in Ede al enkele duurzame goedkopere producten aan op de menukaart. Tim merkt dat hier vooral veel jongeren op af komen.

Corne van Dooren van het Voedingscentrum vindt net als Tim dat duurzaamheid daadwerkelijk nodig is op deze planeet. “Ik denk dat het nut heeft. Er komen steeds meer mensen op de aarde en de ecologische grenzen zijn al ver overschreden als je denkt aan klimaatverandering. We doen er alles al aan om minder voedsel te verspillen, maar dat kunnen we niet alleen daar moet de hele wereldbevolking bij helpen.”

Goed doen

Femke leeft als student duurzaam en volgens Corné zouden meer jongeren dat moeten doen. “Het is belangrijk dat je niet alleen nadenkt wat voor jezelf belangrijk is, maar ook om je heen kijkt en iets voor de wereld doet en denkt aan de nieuwe generatie.” Dit horen we ook van Marieke, een klant bij de biologische supermarkt in Ede. Ze vertelt: “Ik vind het heel belangrijk om het goed te doen. De producent van eten moet op een eerlijke manier betaald worden. Hierbij wil ik niet teveel letten op de prijs. Ik koop niet de prijs, maar een product.”

Dit is uiteindelijk ook een overeenkomst die we zien tussen iedereen die bewust duurzaam besluit te gaan eten. Ze willen allemaal iets goeds doen voor het milieu of mensen dichtbij en ver weg. Dit wil uiteraard niet iedereen en dat hoeft ook niet. Iedereen is vrij eigen keuzes te maken hierin. We zullen als redactie Jong&Duurzaam komende weken nog wat dieper op het onderwerp ingaan. Hiermee zullen we proberen lezers nog beter te informeren over duurzame voeding en duurzaam leven. 

Beluister hier het radiomagazine 'Jong&Duurzaam'. Vol met interviews, nieuwtjes en duurzame smaken. 

 

 

 

Discussieer mee Waar kies jij voor? Duurzame voeding of toch niet?