sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Twee meningen over duurzaam eten

De komende maanden gaan wij op onderzoek uit voor het dossier Jong & Duurzaam. Onze zoektocht begint met een gesprek met Femke Zijlstra, die er als student een duurzame levensstijl op nahoudt. Daarnaast komt in dit eerste artikel Tiny van Boekel aan het woord, hij is buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit.

Het begrip duurzaam eten is niet voor iedereen even duidelijk, maar Femke is wel bewust van wanneer iets duurzaam is of niet. “Duurzaam eten is als je in je voedingspatroon rekening houdt met wat wel duurzaam is en met wat niet duurzaam is”, zo vertelt Femke. Volgens Van Boekel is de grootste misvatting over duurzaamheid dat industrieel geproduceerd voedsel niet duurzaam zou zijn: “Ik denk dat industriële productie duurzaamheid juist een grotere kans biedt. Omdat je het proces en alle stromen die daar spelen heel goed in de hand hebt.”

“De discussie wordt vaak in extremen getrokken”

Over het algemeen wordt beweerd dat er een groot verschil is tussen duurzaam leven en niet duurzaam leven, maar Van Boekel is van mening dat die uitspraak te kort door de bocht is. “Wat mij een beetje zorgen maakt is dat de discussie vaak in het extreme wordt getrokken”, zegt de hoogleraar, die van mening is dat er twee verschillende groepen zijn in de hele discussie.

“Je hebt groepen die heel erg kritisch zijn en niet alles in verhouding zien en je hebt mensen die zeggen: het zal allemaal wel en het komt wel goed.”

“Ik denk dat het totaal anders moet met ons voedselproductie systeem”

Volgens Van Boekel zit de waarheid ergens in het midden. “Je moet daar ergens een middenweg in zien te vinden. Ik denk dat het totaal anders moet met ons voedselproductie systeem, maar dat betekent bijvoorbeeld niet dat je de hele levensmiddelenindustrie aan de kant moet zetten’, aldus Van Boekel, die aan het begin van vorig jaar bij RTL Late Night hierover in discussie ging met Rob Baan.  Dat Femke wel degelijk haar research heeft gedaan als het om duurzaamheid gaat blijkt wel uit haar voedingspatroon. “Vlees versta ik bijvoorbeeld niet onder duurzaam, omdat dat veel water nodig heeft om te produceren en veel CO2 uitstoot. Eten met het seizoen is dan bijvoorbeeld wel duurzaam eten.”