sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Voortaan je eigen bier brouwen?

EDE – Bierliefhebber en Edenaar Sven de Bruijn is begonnen met het brouwen van zijn eigen bier. ‘Het is toch leuk als je op je eigen verjaardag je zelfgebrouwde bier kan serveren, bijvoorbeeld ‘’Sven’s Bruijntje’’.’

EDE – Bierliefhebber en Edenaar Sven de Bruijn is begonnen met het brouwen van zijn eigen bier. ‘Het is toch leuk als je op je eigen verjaardag je zelfgebrouwde bier kan serveren, bijvoorbeeld ‘’Sven’s Bruijntje’’.’

Sven de Bruijn is 24 en gek op bier. "De geuren & smaken, tot aan het moment dat het bittere gele goud door mijn keel stroomt." Sinds het moment dat hij begon met het drinken van verschillende soorten bier, begon hij te ontdekken dat er veel mogelijkheden zijn om bier te onderscheiden. “Met dat doel wilde ik zelf een biertje brouwen, met mijn eigen profiel van geur en smaak.”

Sven sloot zich aan bij het Edese Wijn en Bier Gilde. Hier kon hij discussiëren met ervaren brouwers, en antwoorden krijgen op allerlei vragen.
Volgens Sven heeft dit zijn kennis verrijkt, en hielp het hem om nieuwe inzichten te creëren.

Maar kan iedereen gewoon beslissen zijn eigen bier te gaan brouwen? Hoe zit dat? 

“Het is bij de wet toegestaan om thuis bier te brouwen,” aldus Sven de Bruijn. “Dit is wel alleen voor eigen consumptie, dus in cafés mag het niet geschonken worden. Ook mag het niet worden verkocht. Dat heeft te maken met de accijnzen die je in Nederland over alcohol moet betalen.”

Ook noemt Sven het een uit de hand gelopen hobby. “Ik kan en wil er graag mijn tijd in stoppen! Ik ben simpel begonnen: ik kocht een basispakket voor het brouwen van bier. Vervolgens ging ik steeds meer uitbreiden door er spullen bij te kopen. Dit werkt echt verslavend.” 

Hoe brouw je zelf bier?

“In het geval van mijn eerste biertje was dit net als een blik soep opentrekken,” zegt Sven. “Het is een soort siroop waar je water bij doet. Dan ga je dit roeren en de gist toevoegen. Dit goedje moet een paar uur pruttelen, maar niet gaan koken! Je moet goed de activiteit van de gist waarnemen.” 

Hoe kom je aan de producten hiervoor?

“Dit kun je simpelweg op internet bestellen, bijvoorbeeld brouwmarkt. Dit is een grote supermarkt voor alle spullen die je nodig hebt om bier, maar ook wijn te maken. Ik moet altijd oppassen dat ik niet teveel wil kopen, want het is erg verslavend als je op deze sites kijkt,” aldus Sven.

 “Mijn eerste biertje is een Gallische pilsener, daar heb ik twee verschillende biersiropen voor gebruikt. Na het brouwen met deze siropen hoop ik over te gaan op het brouwen met gemoute granen. Ik sta te trappelen om aan deze stap te beginnen!”

Hoe scoort je bier bij het publiek?

“Ik heb mijn bier nog niet aan de mensen in mijn omgeving laten proeven! Ik ben van plan om binnenkort langs mensen in mijn naaste omgeving te gaan om mijn bier te laten proeven. Enkelen hebben het al geproefd en vonden het lekker. Zelf vind ik mijn eerste biertje erg oppervlakkig en nog geen diepe smaak hebben. Maar voor de eerste keer had ik geen hoge verwachtingen. Je moet het proces eerst leren en beheersen.”

Heb je een eigen plek waar je het bier brouwt?

“Ja, de keuken van moeders! De eerste keer was ze daar niet echt blij mee, want mijn brouwspullen bedekten het hele aanrecht… 
Ook gebruik ik een koelkast in de schuur waarin ik mijn vat kan neerzetten om het bier te gaan maken. Dit is voor de gistcellen een erg fijne omgeving om bier te maken, want eigenlijk brouw ik niet zelf! Dan doen gistcellen, die moeten het hardst werken om alcohol te produceren. Voor de opslag van spullen gebruik ik mijn zolder.”