sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Tempé of steak, wat doet Amersfoort?

Afgelopen week was het de ‘Week Zonder Vlees’. Een week waarin we bewust mogen worden van onze voeding en daarbij het milieu. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet bespaar je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. De vraag is: Doet de horeca in Amersfoort mee?

De nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam. Samen met verschillende partners uit de voedselindustrie zet ze zich in voor een samenleving waarin men niet of nauwelijks vlees meer eet. Samen vinden ze dat vlees eten niet meer van deze tijd is. 
 

"Je moet aan mensen, vooral mannen, laten zien dat een vegetarische vervanger ook erg lekker kan zijn" 

Amersfoort is nog niet 'hip'

Dit jaar vindt de tweede editie van de Week Zonder Vlees plaats. In Amersfoort merken horecatenten dat vegetarisch eten nog lang niet de overhand heeft. Lisa Gelderblom, leidinggevende bij saladebar Sem, vindt Amersfoort nog niet 'hip'.

“Amersfoort is nog niet zo hip. We moet aan mensen, vooral mannen, laten zien dat een vegetarische vervanger ook erg lekker kan zijn.” Het is volgens Lisa als vegetarische tent lastig om in Amersfoort echt klanten te winnen. In Amsterdam kan je met gemak een vegetarische en zelfs een veganistische tent opzetten. Amersfoort loopt daar nog op achter.

 

Overtuigen

Saladebar Sem probeert stap voor  stap steeds meer mensen te  overtuigen dat vervangers voor vlees ook erg lekker kunnen zijn. "Om lekker te eten is er niet per definitie vlees nodig", stelt Lisa Gelderblom.    
 

 

 

Bagels & Beans en de Subway doen mee

Zaken als ‘Bagels & Beans’ en ‘Subway’ doen wel mee aan de Week Zonder Vlees; ze bieden een vegetarische optie voor een speciale prijs aan.

Volgens Lisa hebben zij deze mogelijkheid omdat ze landelijk groot en betrokken zijn. Wanneer zij hier in Amersfoort verlies zouden draaien op de actie, zou dat in de grote steden als Amsterdam en Utrecht gecompenseerd worden.

 

"Wanneer iemand een carpaccio wil bestellen moet dit kunnen." 


Dat restaurants en cafés geen vegetarische acties hebben betekent niet dat zij geen vegetarische opties te bieden hebben. Medewerker van ‘t Lieve Vrouwtje: “Wij merken dat vegetarische gerechten meer en meer besteld worden. Er is vraag naar vegetarische opties.

Als horecatent moet je hier ook op inspelen. Bijna de helft van onze kaart is vegetarisch, al merken we deze week geen aanzienlijk verschil in de hoeveelheid vegetarische of vleesgerechten die er besteld worden. Vegetariërs blijven vegetarisch en wanneer iemand een carpaccio wil bestellen moet dit kunnen.”
 

Drempel

Na goed zoeken is er dan toch een horecatent te vinden die wél mee doet aan de Week Zonder Vlees. Alberts Eten & Drinken, zij serveren deze week een driegangenmenu zonder vlees, voor een speciale prijs. 

“Het slaat aan", vertelt Fabiënne; parttime horecamedewerker bij Alberts. “Mensen reserveren deze week zelfs speciaal voor het vegetarische driegangenmenu.” Door vegetarische opties deze week een speciale prijs te geven, wordt de drempel om eens zonder vlees te eten lager. Zo kunnen mensen er bewust van worden dat het ook anders kan.