sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Ondernemend Veenendaal: Ups & Downies

In de ranglijst voor beste winkelgebieden eindigt Veenendaal op de achtste plaats. Er zijn dan ook een aantal bijzondere ondernemingen te vinden. Ondanks de leegstand in de stad, mede door het vertrek van schoenenketen Dolcis en de V&D, gaat het dus goed met de winkels in Veenendaal. Wat is het verhaal achter enkele van deze bijzondere ondernemingen? In dit deel van Ondernemend Veenendaal: Ups & Downies.

In de ranglijst voor beste winkelgebieden eindigt Veenendaal op de achtste plaats. Er zijn dan ook een aantal bijzondere ondernemingen te vinden. Ondanks de leegstand in de stad, mede door het vertrek van schoenenketen Dolcis en de V&D, gaat het dus goed met de winkels in Veenendaal. Wat is het verhaal achter enkele van deze bijzondere ondernemingen? In dit deel van Ondernemend Veenendaal: Ups & Downies.

In het centrum van Veenendaal bevindt zich het lunchcafé Ups & Downies. In augustus 2014 opende deze bijzondere plek haar deuren. Wat deze plek zo speciaal maakt, is dat het het eerste lunchcafé in Veenendaal dat verstandelijk beperkten een dagbesteding biedt. Oprichter Jasper van der Vlist is dan ook erg trots op dit unieke concept.

Het complete team van Ups & Downies, inclusief oprichter Jasper van der Vlist (zittend, links)

Foto: Aldert Verboom

 

Spannend

“Ik heb zowel horeca- als zorgervaring”, vertelt Van der Vlist. Deze twee vaardigheden wilde hij met zijn ondernemerswil combineren, maar de durf ontbrak hem. “Ondernemen is toch altijd spannend, vooral qua inkomen”, vertelt hij. Toen hij door de leegstand in Veenendaal een goede deal kon maken voor de huur van het pand, en het nieuwe zorgbeleid van de gemeente goed aan bleek te sluiten op zijn idee, dacht hij: “Als ik het wil doen, dan moet het nu.”

En zo begon Jasper van der Vlist zijn lunchcafé. “Ik vind het heel mooi om te doen. Je bent ondernemer, en je draagt bij aan de samenleving”, straalt hij. En stralen mag hij, want zijn unieke concept is een succes. Maar dat gaat niet vanzelf.

"Ik wil hier voor altijd blijven werken"

Aanpassingen

“Werken met deze doelgroep is echt een vak apart. De deelnemers hebben vaak belang bij structuur en duidelijkheid, maar in de horeca is dat vaak weinig te vinden.” Voor de tien deelnemers die nu in het lunchcafé werken, is het werk daarom aangepast op hun kunnen. “Daardoor is de begeleiding puur ondersteunend.”

Er is daarom met een hoop rekening gehouden. “We koken niet met open vuur, maar met inductie. En we hebben bijvoorbeeld een automatisch koffiezetapparaat, grote tafelnummers op de hoeken van de tafels en een aangepaste kassa”, vertelt Van der Vlist. “Er lopen hier drie deelnemers per dag, met twee begeleiders. Dat is heel erg luxe.” Het café is door al deze aanpassingen een fijne omgeving voor de deelnemers, waar ook ruimte is voor persoonlijke zorg.

"Ik zeg altijd 'u' en houd de deur open. Dat is heel leuk!"

Trots

De deelnemers komen allemaal uit Veenendaal. Hierdoor zien ze veel bekenden langskomen in het lunchcafé. “Dat is heel leuk. Ze voelen zich trots wanneer ze laten zien wat ze kunnen”, glundert Van der Vlist. “We staan echt middenin de samenleving.”

Twee deelnemers van Ups & Downies zijn Marieke en Jory. Ze werken allebei al vanaf het begin in het café. “Echt heel erg leuk!” vertelt Marieke enthousiast. Jory is het daarmee eens. “Het is heel leuk, ja zeker.” De glimlach kan op beide gezichten niet groter en de pret staat hen in de ogen.

“Jasper neemt in de ochtend de dag door. Dan weet je wie wat moet doen. Bijvoorbeeld in de keuken staan of bedienen.” De trots is van Jory’s gezicht af te lezen. “Hij vertelt ook wat de ‘keek van de week’ is. En dan gaan we aan het werk.”

Marieke    

 Marieke en Jory

Nooit meer weg

Enthousiast vertelt Jory wat hij allemaal doet. “Ik breng in de bediening broodjes weg, maar ook taart, cake, drankjes… En schoonmaken, de kassa afslaan en bestellingen opnemen”, glundert hij. “Ik zeg altijd ‘u’ tegen de klant, en houd de deur open. Dat is heel leuk!” Het is simpelweg te veel om allemaal op te noemen.

“Ik wil hier voor altijd blijven werken. Ik ga hier nooit meer weg!” vertelt Marieke met een glimlach van oor tot oor. “Er zijn ook leuke collega’s hier.” Dan wijst ze naar de muur. “Kijk, er hangen foto’s, en dat ben ik”, glundert ze.

Er zijn niet alleen leuke collega’s in het lunchcafé, ook veel leuke mensen komen langs, vertelt Marieke. “Echt heel veel bekenden. Soms komt mijn moeder, of mijn zus of broer. Ik heb net mijn oude buurman bediend.” En dan kan ze vol trots laten zien wat ze allemaal kan.

Verrijking

De deelnemers van Ups & Downies worden zowel door klanten als de begeleiders enorm gewaardeerd en zijn helemaal op hun plek in het café. Ze genieten van hun dagbesteding en staan middenin de samenleving. Het concept van Jasper van der Vlist is dan ook bijzonder geslaagd en een verrijking voor het centrum van Veenendaal.