sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Een dag uit het leven van een buurtkok

Iedere laatste vrijdag van de maand is er in wijkcentrum de Nude een interculturele avond: voor een tientje de man komen buurtbewoners een heuse driegangenmaaltijd eten, met iedere maand een andere keuken. Maar wie verzorgt de maaltijd eigenlijk?

Na een heerlijke maaltijd te hebben gegeten loop ik tevreden naar buiten, klaar om een interview te houden met leermeester en kok Joke Bloem. Zij kwam eind 2017 hier binnen als vrijwilliger en stroomde later door naar de baan van kok in het wijkcentrum. “Ik heb van kinds af aan al veel gekookt, want ik hielp mijn moeder altijd.”

Joke is verantwoordelijk voor het begeleiden van de andere koks die in het wijkcentrum koken, dat kunnen heel verschillende mensen zijn. “Ik leid een team van vrijwilligers. Stagaires, vrijwilligers, dagbesteding, asielzoekers, noem maar op. Ondanks de verschillen loopt dat eigenlijk heel vloeiend. Iedereen heeft respect en waardering voor elkaar. De vluchtelingendames die vorige maand bijvoorbeeld kwamen helpen waren al ingeburgerd en gewend aan de cultuur, we hadden niet zoveel last van cultuurverschillen.” 

Zo’n maaltijd is dan wel heel lekker, maar er gaan een heleboel voorbereidingen aan vooraf: “We starten 's ochtends om tien uur, zodat we 's avonds om half zes klaarstaan. Soms moeten we wel voor zeventig of tachtig man koken.”

Maar ondanks de drukte heeft Joke het wel zichtbaar naar haar zin. “Het was een bewuste keuze om hier te komen werken. Ik hou heel veel van met mensen werken. In een buurthuis kun je zijn wie je bent.”
Ook gelooft Joke dat haar werk ook impact heeft op de buurt om het wijkhuis heen. “Ik hoop in ieder geval van wel! Er komt vaak een vaste groep buurtbewoners naar de avond. Die zie ik ook vaak buiten de avonden. Ik bouw ook echt een band met ze op.

De vrijwilliger aan het woord

Halverwege het interview stelt Joke voor om ook een van de vrijwilligers aan het woord te laten komen, dus even later zit vrijwilliger Rob tegenover mij.

“Ik ben hier terechtgekomen via Werkpunt, een instelling voor mensen die afstand tot de arbeidsmarkt hebben en geïntegreerd moeten worden. Ik deed al veel met koken, maar nooit zo grootschalig. Maar desondanks dat kon ik het hier makkelijk leren.”

Voor zijn tijd in het buurthuis was Rob werkzaam als kunstenaar. Als ik hem vraag hoe het is om samen te werken met een groep mensen, terwijl je als kunstenaar juist vaak alleen werkt, reageert Rob positief. “Samenwerken is ontzettend leuk. Het is inderdaad heel anders dan kunstwerk. Er zijn hier mensen die heel cultureel gezien heel divers zijn. Toch is de sfeer ontzettend ontspannen. Je ontdekt wel verschillen tussen elkaar, maar dat maakt het samenwerken juist heel boeiend.”

Het feit dat hij er niet veel betaald voor krijgt, stoort hem niet. “Het gaat om het plezier in het leven. Voor mij is dat gebaseerd op hele andere dingen dan geld en carrière. Dat kan voor anderen heel vervullend zijn, maar niet voor mij. Ik heb een tijdlang periodes van milde depressie gehad, en het werk helpt dat wel weg te werken. Op kunst blijft een positieve reactie soms uit, maar als iemand een maaltijd lekker vindt krijg je dat veel sneller te horen. Ik ben echt gelukkig hier."