sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Vooruitgang te boeken in menu ziekenhuizen

EDE - Ondervoeding als gevolg van ‘te gezonde’ voeding is een steeds groter wordend probleem. Kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis ziet steeds meer ondervoede kinderen. Maar hebben ziekenhuizen zelf ook niet een stap te maken als het gaat om eten?Volgens Schrama zwichten vooral hoogopgeleide ouders voor de voedselrages, zoals superfood. “Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu zoals melk, brood en boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten en dat is te weinig voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.'' De kinderarts vindt dat kinderen af en toe gewoon een patatje moeten kunnen eten en niet alleen superfood.

EDE - Ondervoeding als gevolg van ‘te gezonde’ voeding is een steeds groter wordend probleem. Kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis ziet steeds meer ondervoede kinderen. Maar hebben ziekenhuizen zelf ook niet een stap te maken als het gaat om eten?

Volgens Schrama zwichten vooral hoogopgeleide ouders voor de voedselrages, zoals superfood. “Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu zoals melk, brood en boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten en dat is te weinig voor een kind dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.'' De kinderarts vindt dat kinderen af en toe gewoon een patatje moeten kunnen eten en niet alleen superfood.

Maar kunnen ziekenhuizen zelf ook niet wat vooruitgang boeken als het gaat om de maaltijden die voorgeschoteld worden? De Tweede Kamer vindt van wel. In een reportage van NOS over het At Your Request Menu van Sodexo adviseert de regering ziekenhuizen met klem het concept in te voeren. Dit roomservicemodel houdt in dat patiënten kunnen bestellen wat en wanneer ze maar willen. Een onderzoek van Universiteit Wageningen toont aan dat patiënten beter gaan eten, sneller genezen en er minder voedsel wordt verspild.

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is tot nu toe het enige ziekenhuis dat gebruik maakt van het menu. Volgens hen bespaart het niet direct kosten, maar “ten opzichte van de traditionele maaltijdverzorging draait het concept budgetneutraal, maar met een hogere kwaliteit.”

De vraag is dan nog: waarom maken niet alle ziekenhuizen gebruik van dit roomservicemodel? Jeroen van Beek van Sodexo denkt dat er nog niet voldoende vertrouwen is. “Ziekenhuizen durven de overstap naar het At Your Request Menu nog niet aan.” Terwijl er in de Verenigde Staten meer dan vijfhonderd ziekenhuizen zijn die het concept hanteren, is het Gelderse hospitaal nog steeds de enige in Nederland. Van Beek: “We zoeken alle ziekenhuizen op, maar allemaal hebben ze wel een reden om het nu nog niet te willen. Bij het ene ziekenhuis is de keuken net verbouwd en bij het andere ziekenhuis is het managementteam het er niet mee eens. Waarschijnlijk is er angst voor vernieuwing.”

Op het menu staat onder andere fruit, groente, vlees, aardappels, melk en een ‘gewone’ boterham met kaas. Maar ook chocoladevla of een tosti kunnen worden besteld.

Om toch meer ziekenhuizen te overtuigen gaat Sodexo de aanpak wat veranderen. “Eerst hadden we gesprekjes met de facilitaire raad van bestuur van een ziekenhuis. Ook lieten we ze voorbeelden zien. Nu willen we meer focussen op de medische staf. Zij zullen misschien de relevantie van de voordelen van het plan meer inzien.”