sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Darmkanker, wat weet jij ervan?

EDE - Darmkanker. Weet jij wat de alarmsignalen en risicofactoren van deze ziekte zijn? Uit recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat vele Nederlanders hier geen antwoord op kunnen geven. De maand maart is bestempeld als internationale darmkankermaand en daarom wordt er extra aandacht besteed aan deze ingrijpende ziekte.

EDE - Darmkanker. Weet jij wat de alarmsignalen en risicofactoren van deze ziekte zijn? Uit recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat vele Nederlanders hier geen antwoord op kunnen geven. De maand maart is bestempeld als internationale darmkankermaand en daarom wordt er extra aandacht besteed aan deze ingrijpende ziekte.  

Over de ziekte kanker hoor je van alles. Of je nu wilt of niet. Personen in de naaste omgeving die ziek zijn, scheldende mensen op straat of er komt een interview of item voorbij als je de televisie aanzet.

Jaarlijks krijgen maar liefst 15.000 mensen de diagnose darmkanker en per dag overlijden er in Nederland 13 mensen aan deze impactvolle ziekte. Daarmee is darmkanker een van de meest voorkomende kankersoorten.

En dat terwijl de kennis over deze ziekte vaak tekortschiet. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 1.000 respondenten. 7 op de 10 Nederlanders weten onvoldoende over darmkanker.

Bewustwording

Volgens de Maag Lever Darm Stichting is het zorgelijk dat vele Nederlanders onwetend zijn over de kenmerken van deze kankersoort. “Juist omdat darmkanker in een vroeg stadium goed te behandelen is”, vertelt Werner Tolsma, werkzaam als communicatieadviseur bij de Maag Lever Darm Stichting. “Daarom is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker.”

 

"Het is belangrijk dat men zich bewust wordt van de alarmsignalen en risicofactoren van darmkanker"

 

Vallei

Ook in de Vallei blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn. Ferrie van Veluw (22) uit Nijkerkerveen is afgelopen jaar afgestudeerd en nu voor zichzelf begonnen.  Hij specialiseert zich in het maken van bedrijfsfilms en online reportages. Hij heeft naar eigen zeggen geen benul wat de precieze alarmsignalen van darmkanker zijn. “Ik ben gelukkig geen ervaringsdeskundige”, aldus Ferrie. Bij nader inzien denkt hij dat je het merkt aan de ontlasting. “Misschien heb je dan last van diarree of kun je moelijk naar de wc.” Over de risicofactoren is Ferrie eveneens meteen duidelijk: hij heeft geen idee. Toch komt hij er op terug. “Ik vermoed dat het te maken heeft met je eetgewoonten. Wellicht als je teveel varkensvlees eet? Of als het eten niet goed gaar is?”

Alarmsignalen

Bij bloed in de ontlasting is het verstandig om een bezoek aan je huisarts te brengen. Toch blijft het onzeker of het dan daadwerkelijk om alarmsignalen van darmkanker gaat. “Dat is het moeilijke”, aldus Tolsma. “Bloed in de ontlasting kan wijzen op darmkanker, maar ook op tal van andere aandoeningen.” Daarnaast zijn aanhoudende ongemakken in de buik en onverklaarbaar gewichtsverlies vaak voorkomende alarmsignalen die mogelijk op darmkanker wijzen.  

Risicofactoren

Er zijn meerdere factoren die leiden tot een verhoogde kans op darmkanker. Leeftijd en erfelijkheid spelen een rol, maar tegelijkertijd zijn er factoren waar je zelf invloed op uit kunt oefenen vertelt Werner Tolsma. Onder meer met je voedingspatroon. “In het verleden is heel stellig in de media verkondigd dat je meteen darmkanker kunt krijgen bij het eten van een broodje hamburger. Zo zwart-wit is het niet, maar de kans op darmkanker wordt wel vergroot bij het eten van teveel rood vlees", aldus Tolsma.