sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Van crisistijd naar duurzaamheid

Na zeven magere crisisjaren lijkt de motor van de Vallei eindelijk weer te gaan draaien. Als na een zware storm kruipen de Valleibewoners voorzichtig weer uit hun schulp om de schade op te nemen. Volgens specialisten verkeren we in een economisch revalidatieproces dat sinds 2013 pas echt in gang is gezet. In de gemeente Ede verkiest de politieke meerderheid een behoudende en voorzichtige aanpak. Desondanks is er in de afgelopen jaren flink geinvesteerd in ambitieuze initiatieven als FoodValley en het World Food Center. Ede als nieuw zakelijk epicentrum op het gebied van food, dat moet volgens de gemeente de belichaming van de vooruitgang worden. 

Na zeven magere crisisjaren lijkt de motor van de Vallei eindelijk weer te gaan draaien. Als na een zware storm kruipen de Valleibewoners voorzichtig weer uit hun schulp om de schade op te nemen. Volgens specialisten verkeren we in een economisch revalidatieproces dat sinds 2013 pas echt in gang is gezet. In de gemeente Ede verkiest de politieke meerderheid een behoudende en voorzichtige aanpak. Desondanks is er in de afgelopen jaren flink geinvesteerd in ambitieuze initiatieven als FoodValley en het World Food Center. Ede als nieuw zakelijk epicentrum op het gebied van food, dat moet volgens de gemeente de belichaming van de vooruitgang worden. 

Toch wijzen niet alle signalen op vooruitgang in de Vallei. Een economisch onderzoeksrapport van de gemeente Ede indiceert bijvoorbeeld forse stijgingen t.o.v. vorig jaar in het aantal WW’ers en geregistreerde werkzoekenden (respectievelijk 41 en 16%). ‘Dit zijn slechts naweeën van de crisis,’ zegt Jan de Kluijver, raadslid namens ChristenUnie in het gemeentebestuur Ede. Volgens hem is de Vallei wel degelijk groeiende. De gevolgen van de crisis zijn echter duidelijk zichtbaar.

Crisisslachtoffers

De Kluijver, naast raadslid ook diaconaal consulent én bestuurslid van stichting Voedselbank Ede, krijgt dagelijks te maken met de slachtoffers die deze crisis heeft voortgebracht. ‘Bij de Voedselbank krijgen we veel specifieke crisisslachtoffers binnen via hulpverleners. Vooral veel zzp’ers die het tijdens de crisis probeerden te rooien, komen toch in de schuldsanering en uiteindelijk hier terecht.’

Behoudender

Volgens de Kluijver is het in Ede echter niet zo slecht gesteld als sommige cijfers doen lijken. ‘Verhoudingsgewijs heeft de gemeente Ede weinig mensen in de bijstand. We zitten hier zelfs onder het landelijk gemiddelde.’ De CU-er heeft een opvallende verklaring hiervoor. ‘We hebben hier natuurlijk Ede als stad en het omliggende “buitengebied”, ofwel de dorpen. Gemiddeld genomen zijn de dorpsbewoners behoudender, ook in financiële zin. “Als je wat wil kopen, moet je het eerst sparen.” Deze mensen hebben minder kans om in de schulden te komen, mochten ze hun baan kwijtraken. Daarnaast is de onderlinge zorg bij deze mensen sterker aanwezig.’

Duurzaamheid als inzet

De gemeente Ede blijkt deze stijl in een bepaalde mate ook te hanteren. ‘Het beleid van Ede wordt door sommige mensen als conservatief beoordeeld.’ vertelt de Kluijver. ‘Steden die groot inzetten, hebben geld gestopt in theaters, stadions, winkelcentra, enzovoort. Dat doen wij allemaal niet. Daar zijn we zeer behoudend in geweest. We hebben, ook vanuit de ChristenUnie, ervoor gekozen om als Ede zijnde meer in te zetten op duurzaamheid. Als Ede landelijk naar voren komt als beste of één na beste stad op het gebied van duurzaam bouwen en duurzaam energieverbruik, trekt dat ook mensen.’

FoodValley

Het duidelijkste stokpaardje in de economische wederopbouw van Ede is het FoodValley-initiatief, dat volgens de Kluijver hand in hand gaat met o.a. de komst van het World Food Center en de renovatie van het station. ‘Door het dankbaar gebruikmaken van cofinancieringen en een gunstige samenloop van omstandigheden konden we van Ede een soort epicentrum van de foodindustrie maken. Dat gaat als het goed is veel ondernemers hiernaartoe trekken, wat weer werkgelegenheid oplevert.'