sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Aanval op voedselverspilling

In Nederland wordt jaarlijks 4,6 miljard euro aan voedsel verspild. De consument is daarvan zelf de grootste voedselverspiller met 2,6 miljard euro. Er gaat ook veel voedsel verloren bij supermarkten en in de horeca. Hoe kan voedselverspilling gereduceerd worden?

In Nederland wordt jaarlijks 4,6 miljard euro aan voedsel verspild. De consument is daarvan zelf de grootste voedselverspiller met 2,6 miljard euro. Er gaat ook veel voedsel verloren bij supermarkten en in de horeca. Hoe kan voedselverspilling gereduceerd worden?

 

Thomas Luttikhold, bedrijfseconoom en wastewatcher, weet uit eigen ervaring hoe men in de horeca omgaat met voedselverspilling. ‘Ik noem het inefficiency van een bedrijfsproces. Het is een groot vraagstuk, dat lastig is om op te lossen.’ Thomas heeft samen met twee anderen een online-website en de applicatie ‘Wastewatchers’ gemaakt. Speciaal voor chefs die hierdoor hun gegevens kunnen delen en daardoor inzicht krijgen in wat zij weggooien en wat zij daaraan kunnen verbeteren. Het gaat niet alleen om voedselverspilling, maar ook om arbeidsverspilling. 'Als je eerst soep hebt gemaakt en daar tijd in hebt gestoken, maar het vervolgens voor driekwart moet weggooien, is dat eigenlijk arbeid die je weggooit. Die arbeidstijd had je beter kunnen besteden,' verklaart Thomas.

 

Supermarkten Wageningen

Bedrijfsleider Berry Hootsen van de Jumbo Verberne in Wageningen wil geen antwoord geven op de vraag hoeveel geld ze elk jaar verspillen aan producten die ze niet verkopen. Wel vertelt Berry dat producten die over de datum gaan voor het grootste gedeelte naar de voedselbank gaan. Ook proberen ze met het inkopen van de producten rekening te houden met de verspilling. ‘Het hele bestelsysteem van de Jumbo is erop gebaseerd om zo vers mogelijk de spullen in huis te houden en ook zo weinig mogelijk derving te krijgen,’ zegt Berry. De bedrijfsleider van de Hoogvliet in Wageningen is duidelijk als het gaat over voedselverspilling: ‘Wij verspillen elk jaar ongeveer 1,9% van de inkoopwaarde.’

 

Consumenten

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks voor zo’n 50 kilo goed voedsel weg. Dat is ruim 150 euro per persoon per jaar. Toch ligt het bij de consument wat lastiger. ‘Het zit hem vooral in de bewustwording en gedragsverandering. Denk na over wat je koopt, dat gebeurt te weinig. Veel mensen vinden het eigenlijk wel prima om per jaar 150 euro aan voedsel te verspillen. Het is niet eens 50 cent per dag. Als je het zo bekijkt zal het veel mensen een zorg zijn. Maar als je je bedenkt dat er bijna zeventien miljoen Nederlanders zijn die per dag 50 cent aan voedsel weggooien, dan is het een ander verhaal,’ aldus Thomas.

 

Initiatief

Er zijn verschillende initiatieven die inspelen op de voedselverspilling. Een daarvan is ‘Be Bubba’. Om je eigen voedselverspilling te verminderen, kan je via deze app je maaltijdrestjes aanbieden in je eigen regio. Mensen die een maaltijd zoeken, kunnen filteren op vlees, vis, salade of iets anders. De maaltijd wordt dan bij je opgehaald of de ophaler kan komen mee-eten. Zo kan je iemand anders blij maken met het eten dat je overhoudt.