sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

Algen: in de vijver, ook in je gebak?

Wolluis, fruitvlieglarven en overtweeàdrie jaar ook algen. Het wordt allemaal verwerkt in voedingsmiddelen. “Je proeft er niets van, maar het kan veel betekenen voor de verduurzaming van voedsel. Algen zijn klein en groeien overal,” aldus Bart Rosendaal, projectleider bij Cleantech Innovations.

Wolluis, fruitvlieglarven en over twee à drie jaar ook algen. Het wordt allemaal verwerkt in voedingsmiddelen. “Je proeft er niets van, maar het kan veel betekenen voor de verduurzaming van voedsel. Algen zijn klein en groeien overal,” aldus Bart Rosendaal, projectleider bij Cleantech Innovations. 

Om eetbare algen sneller te laten groeien, ontwikkelen Cleantech Innovations en IPSS Engineering een nieuw soort fotobioreactor. De totale projectkosten zijn €374.724. Vanuit het EFRO-budget en de rijksgelden voor MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren, krijgt het project € 131.154 aan subsidie. 

 

Kostenbesparing

Algen worden vaak gekweekt in buizen. Cleantech Innovations en IPSS Engineering ontwikkelen echter bewust een ander model. “Dat scheelt veel energiekosten, want er hoeft minder water te worden verwarmd,” vertelt Rosendaal.  Daardoor is het ook milieuvriendelijker. 

 

 Algen worden vaak in buizen gekweekt.


Voor het groeiproces is weinig nodig. In een langwerpige, ijzeren bak met water en plantenvoeding groeit een massa van honderden groene plantjes. 
Daarnaast ziet de projectleider afvalwater als een mogelijke voedingsbron voor de planten. "Nu kunnen we ons echter beter eerst hierop richten, want het gebruik van afvalwater is nog niet in alle landen toegestaan en uiteraard moet je het dan goed zuiveren.”

Ook licht is essentieel voor een goede algengroei, want in combinatie met water en CO2 zet het zich om in belangrijke bouwstenen voor de plant zoals zetmeel en suiker. Het beste is zonlicht, maar ander licht is ook goed bruikbaar. Deze ruimte is wat meer afgesloten maar licht is er genoeg. Het blauwe licht in de fotobioreactor is zo fel dat je er niet zonder een veiligheidsbril in kan kijken. 

Algenverdubbeling binnen paar uur

Het eerste prototype 'Laura' is inmiddels af en de test hiermee verliep goed. Momenteel wordt gewerkt aan een grotere fotobioreactor om nog sneller meer algen te kunnen kweken. Volgens Rosendaal zijn de planten goed geschikt voor toepassing op grote schaal. “Onder de juiste kweekomstandigheden kunnen algen zich in enkele uren in aantal verdubbelen. Dat maakt het ook goedkoper voor voedingsproducenten en consumenten."

Het fotobioreactor testmodel 'Laura'. Hoe groot de uiteindelijke fotobioreactor zal worden, is nog niet duidelijk. 

 

Algen in je gebakje

De plant is eveneens bruikbaar als smaakversterker, bijvoorbeeld in plaats van gistextract, wat een intensere smaak geeft aan onder andere vlees en kip. Rosendaal ziet vooral toepassingen in de vervanging van dure of schaarse onderdelen van voedingsstoffen: "Gewone suiker is niet rendabel om te vervangen, maar sommige dure zoetstoffen wel."

Je zou het niet meteen denken als je de groene plantjes ziet, maar volgens Bart Rosendaal zouden ze ook een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld Steviol. Deze zoetstof komt van het plantje Stevia, maar heeft grote groeigebieden nodig. Naar  verhouding levert het plantje weinig zoetstof op wat onhandig is voor voedingsproducenten die tegemoet willen komen aan de groeiende vraag naar suikervervangers. Ook voor Omega 3-vetzuren is het een duurzame en gezonde vervanging. Door een groeiende wereldbevolking en overbevissing, dreigt een tekort."

 

Ook Wolluisjes worden gebruikt in drink-en etenswaren, bijvoorbeeld voor de fruitige kleur in je blikje Fristi.

 

"Het is wel een vak apart, subsidie aanvragen, maar we zijn ontzettend blij met het toegekende bedrag"

Tijdrovend subsidieproces

De voornaamste kosten voor het project zitten in de ontwikkeling van de fotobioreactor. Bart Rosendaal is blij met de € 65577 aan Europese subsidie hiervoor. Net als veel andere lokale mkb-bedrijven vindt hij de aanvraagprocedure voor Europese subsidies wel redelijk complex.

“Het is wel een vak apart inderdaad met die enorme vragenlijsten. Bij ons duurde het aanvraagproces tot de beoordeling drie tot zes maanden, maar sommige bedrijven moeten wel zes tot twaalf maanden wachten. Heel vervelend, want je hebt er al veel tijd ingestoken om alles goed uit te denken. Als het dan niet wordt goedgekeurd kun je voor een groot deel opnieuw beginnen.”

 

Minder projectgeld door subsidie-experts 

Aan de ene kant begrijpt Rosendaal het wel. “Het is bijna onvermijdelijk, want er zijn zoveel bedrijven die subsidie willen. Aan de andere kant is het jammer dat het geld dat bedrijven zelf kunnen investeren in projecten, gedeeltelijk opgaat aan mensen die hen helpen met het aanvragen van subsidie. Met de subsidie zelf zijn we wel ontzettend blij. Dat helpt ons enorm om zoveel mogelijk voedingsproducenten te voorzien van goedkopere, duurzamere en betere onderdelen van voedingsstoffen."

Wanneer de fotobioreactoren in gebruik worden genomen is nog onbekend. “We zijn nu bezig met het bouwen van een grotere fotobioreactor, maar je weet nooit precies hoelang dat gaat duren. Komend jaar zullen we in elk geval nog nodig hebben voor testen en mogelijk ook in 2017.”

Hoe belangrijk vindt u het dat er duurzamere en of gezondere smaakstoffen in uw dagelijkse boodschappen zitten? Deel uw mening met ons via TwitterFacebook of mail naar redactie@nieuwsvallei.nl