sluiten Cookies

Stel uw persoonlijke cookie-instellingen in. Hou er rekening mee dat bepaalde onderdelen van NieuwsVallei.nl niet of niet optimaal zullen functioneren als u cookies blokkeert.
Lees ons cookie statement voor meer informatie.

Cookies toestaan Cookies niet toestaan

'Koken met een verhaal' in Veenendaal

VEENENDAAL – Als ik de deur, met de passende naam ´mixer´, open doe, wordt het stil en kijken twintig vrouwen mij aan. Ik hoor nog net de woorden: “… vandaag gaan we Turkse pizza en ayran maken”.

VEENENDAAL – Als ik de deur, met de passende naam ´mixer´, open doe, wordt het stil en kijken twintig vrouwen mij aan. Ik hoor nog net de woorden: “… vandaag gaan we Turkse pizza en ayran maken”.

In buurthuis Panorama vindt vanmorgen ‘Koken met een verhaal plaats'. Één keer in de maand komen vrouwen uit de wijk ‘Engelenburg’ bij elkaar om te koken en iedere keer bereiden ze iets van een andere cultuur.

Vandaag is Gulhan de kokkin van dienst. Ze komt oorspronkelijk uit Turkije en daarom gaan de dames vandaag Turkse pizza maken. Nadat Gulhan heeft uitgelegd welke ingrediënten ze heeft meegenomen, gaan de vrouwen aan het werk. Een aantal beginnen met het kneden van het deeg, andere vrouwen maken het mengsel voor op de pizza.

Buurthuis Panorama, waar koken met verhaal plaatsvindt. (Foto: Joni van Essen)

Buurthuis Panorama, waar 'Koken met een verhaal' plaatsvindt. (Foto: Joni van Essen)

Als het deeg klaar is, wordt er een grote bal van gemaakt. Dan gaat er een theedoek over de kom en moet het beslag een half uurtje rijzen.

Het deeg. (Foto: Jannie de Ruiter)

 (Foto: Jannie de Ruiter)

Ondertussen praat ik met Niama El Boukri, zij komt uit Marokko en begeleidt 'Koken met een verhaal'. “Het is heel leuk om samen te koken. Zo leer je elkaar nog beter kennen en weet je ook hoe en wat mensen in andere culturen eten.”

Het mengsel voor op de pizza is inmiddels ook klaar en wordt in een grote schaal gedaan. Gulhan kneedt het met haar handen door elkaar.

Het mengsel is klaar. (Foto: Jannie de Ruiter)

Het mengsel is klaar. (Foto: Jannie de Ruiter)

Als het beslag klaar is met rijzen, worden er van de grote bal allemaal balletjes gemaakt. Één voor één worden de balletjes dan met een deegroller netjes glad gemaakt en zo is ieder balletje een bodem van een pizza.

Elk balletje is een bodem van een pizza. (Foto: Jannie de Ruiter)

Elk balletje is een bodem van een pizza. (Foto: Jannie de Ruiter)

Nadat het balletje met de deegroller is uitgerold, wordt het mengsel erop gesmeerd. (Foto: Jannie de Ruiter)

Nadat het balletje met de deegroller is uitgerold, wordt het mengsel erop gesmeerd. (Foto: Jannie de Ruiter)

Een andere begeleidster is Judith Rijke. “De vrouwen doen zelf boodschappen voor 'Koken met een verhaal' en het eten bereiden doen ze ook echt nog met de hand. Ze steken veel tijd in het eten koken en daarom is het zo gezellig.”

Nadat de pizza’s klaar zijn, moeten ze alleen nog de oven in. Ook dat gaat op de Turkse manier. Gulhan heeft een Turkse oven meegenomen en daar gaat de pizza niet in, maar bovenop.

De pizza gaat bovenop de oven en zo wordt ze warm. (Foto: Jannie de Ruiter)

De pizza gaat bovenop de oven en zo wordt ze warm. (Foto: Jannie de Ruiter)

Ondertussen maakt Gulhan voor iedereen drinken, ook naar Turks recept. Ze maakt een kan met ayran. Omdat ik dit niet ken, vraag ik aan haar hoe ze dit maakt. “Je doet een kwart yoghurt in een kan en vult de kan vol met water. Daarna doe je er een schepje zout bij en het drinken is klaar. Je moet het beslist proeven, het is echt lekker.”

Ayran. (Foto: Jannie de Ruiter)

Ayran. (Foto: Jannie de Ruiter)

Als de pizza’s van de oven komen, worden ze op een bord gelegd. Zodra ze is afgekoeld, doet Niama wat sla.op mijn pizza. 

Bijna klaar om opgegeten te worden. (Foto: Jannie de Ruiter)

Bijna klaar om opgegeten te worden. (Foto: Jannie de Ruiter)

 Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is de pizza oprollen.

Eetsmakelijk! (Foto: Jannie de Ruiter)

Eetsmakelijk! (Foto: Jannie de Ruiter)

Als ik weg wil gaan, nodigen ze me uit voor de laatste keer 'Koken met een verhaal'. “Dan gaan we picknicken in het stadspark en nemen we allemaal hapjes mee uit onze eigen cultuur. We moeten er dan nog maar van genieten, want een week later begint de ramadan”, aldus Niama.

De vrouwen. (Foto: Jannie de Ruiter)

De vrouwen. Gulhan is de dame met een rose-zwarte jurk. (Foto: Jannie de Ruiter)

Dit verhaal is onderdeel van het dossier Veenendaal-Centrum. Kijk en klik op de kaart voor meer verhalen over dit gebied.